Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

El Festival Trama aposta pels músics catalans en la seva sisena edició, que se celebrarà del 10 al 12 d’agost a Bellver de Cerdanya

Roger Mas inaugurarà a la plaça Major el certamen, que ha estat presentat avui i que comptarà també amb les actuacions de Ballaveu, Lu Trainanà, Romain Baudoin, Coetus, Tornaveus, l'Escola Folk del Pirineu, l’Orquestrina Trama, Ballade Ballade de Bois, Mixel Etxekopar, François Rossé i Ri.

L’Ajuntament de Bellver de Cerdanya ha acollit avui la presentació del Festival de Música Trama-mostra de música de les muntanyes d’Europa. El certamen, que celebrarà del 10 al 12 d’agost a Bellver de Cerdanya, arriba enguany a la seva 6a edició amb un programa que aposta per la música d’arrel tradicional de les muntanyes i que inclou la participació d’artistes d’arreu d’Europa, donant una gran importància als grups ubicats al territori català. En aquesta ocasió, el concert inaugural anirà a càrrec del cantautor Roger Mas.

La presentació ha comptat amb la participació de F. Xavier Porta, alcalde de Bellver; Antoni Navinés, diputat de la Diputació de Lleida; Pau Recha, regidor de Cultura de Bellver de Cerdanya; Esperança Peidró, regidora de Joventut de Montellà i Martinet; Albert Maurell, alcalde de Prullans; Jordi Rosell, alcalde de Prats i Sansor; i Miquel Pons, alcalde de Riu de Cerdanya.

Un any més, l’esdeveniment convertirà Bellver de Cerdanya en la capital de la música dels Pirineus i les muntanyes d’Europa amb la participació de 16 formacions provinents de Catalunya, el País Basc, l’Alsàcia, Sardenya i Itàlia.

Durant la presentació F. Xavier Porta ha destacat que el Trama “sempre pot deparar sorpreses” i ha afegit que són moltes les persones que escullen passar uns dies de vacances coincidint amb el festival. Per la seva part, Antoni Navinés ha expressat el suport de la Diputació a aquelles iniciatives del Pirineu que, com el Trama, estan encaminades a promocionar la cultura, l’activitat econòmica i, en definitiva, dinamitzar el territori, i ha valorat molt positivament el fet que el Trama es completi amb l’Entramat, el cicle de cinc concerts previs que tenen lloc en les esglésies romàniques de cinc municipis de la Cerdanya lleidatana. 

Els concerts tenen lloc en punts emblemàtics o especials del municipi. Així, els concerts més experimentals es fan a l’espai natural de la Fou de Bor i al Teatre del centre Cívic Escoles Velles, mentre que la plaça Major acollirà els concerts més multitudinaris i els balls. En aquest sentit, tant dissabte com diumenge els grups que faran els concerts a la nit, oferiran tallers de danses oberts a tothom el mateix dia per la tarda.

Pel que fa al programa, el concert inaugural estarà protagonitzat pel cantautor de Solsona Roger Mas, que presentarà el seu darrer treball, ‘Parnàs’. Aquest concert  tindrà lloc el divendres 10 d'agost, a les 22.30h, a la plaça Major de Bellver.

El dissabte 11, la cita serà a la Fou de Bor amb el duet Ballaveu, en una jornada que també inclourà un taller de danses amb Lu Trainanà, la inauguració de l’exposició dedicada al violinista Peret Blanc de Beget, l’actuació del músic Romain Baudoin, oferint un concert íntim, el concert de l’orquestra de percussió Coetus i l’actuació de Lu Trainanà.   

Diumenge 12 al matí, a l’església de Sant Serni de Coborriu, actuarà la formació de polifonies catalanes Tornaveus. Més tard s’han programat les actuacions de l'Escola Folk del Pirineu (plaça del Portal), l’Orquestrina Trama (pati de Ca les Monges), Ballade Ballade de Bois-Taller de danses (plaça Major), Mixel Etxekopar i François Rossé amb l’espectacle ‘Transhumantzia’ (Centre Cívic Escoles Velles), novament Ballade de Bois (plaça Major) i Ri, també a la plaça Major.

El Trama ofereix tots els concerts de manera gratuïta, per tal de fer arribar la cultura musical de muntanya al màxim de públic possible. Des de l’organització, sempre s’ha apostat per unir la música del país amb propostes d’altres indrets d’Europa vinculats a la música de muntanya. Així, el Trama va néixer amb la vocació de promoure un territori ric en cultura musical, amb una proposta de primer nivell i en un entorn únic i allunyat de les gran urbs, habituals protagonistes dels festivals de música. I, també a diferència de la majoria de festivals, totalment gratuït.

El Festival Trama està organitzat per l’Ajuntament de Bellver de Cerdanya i compta amb un pressupost de 45.000 euros que se sustenta gràcies al suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida.

Programa de L'Entramat

Amb la voluntat de donar al Festival Trama el caràcter pirinenc que es mereix, el festival s’ha estès als municipis veïns dins de la Cerdanya lleidatana en una prèvia al Festival Trama que s’anomena L’Entramat i que passarà per Riu de Cerdanya, Prats i Sansor, Prullans, Montellà i Martinet i Lles de Cerdanya.

Seran cinc concerts, tots gratuïts, a les esglésies dels esmentats municipis, a les 19.00 hores. En concret, el divendres, 3 d’agost a l’església de Sant Pere de Lles de Cerdanya actuarà Panxito.  El dilluns, 6 d’agost, a l’església de Sant Serni de Montellà actuaran Cati Plana i Pau Puig. El 7 d’agost, Prullans acollirà el concert de Duetu. A l’endemà, el 8, Enric Montsant i Jordi Paulí interpretaran Suit de suits, a l’església de Sant Serni de Prats  i, per últim, el dijous, 9 d’agost, a l’església de Sant Joan de Riu de Cerdanya es podrà escoltar la música de la formació Corrandes són corrandes.