Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI acull la presentació del III Congrés Català de Cuina, que oferirà dos jornades a Lleida i diferents activitats al territori

La vicepresidenta Rosa Pujol ha presidit l’acte, que ha inclòs també una taula rodona sobre ‘Cuina i gastronomia catalana: tradició + innovació’

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest vespre la presentació del III Congrés Català de Cuina, una acte que ha inclòs una taula rodona.

La presentació ha estat presidida per la vicepresidenta de l’IEI i de la Diputació, Rosa Pujol, que ha estat acompanyada per Immaculada Recasens, professora de l’ETSEA; Jordi Graell, professor de la Universitat de Lleida i director a Lleida del III Congrés Català de Cuina; i Pepa Aymamí, directora general de la  Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.

En la seva intervenció, Rosa Pujol ha reivindicat la contribució de la cuina popular lleidatana a l’auge de la cuina catalana, i ha felicitat la Secció de Ciències Agroalimentàries de l’IEI per la seva tasca a l’hora d’impulsar aquest congrés, una felicitació que ha fet extensiva a totes les seccions de l’IEI com a “motors de l’activitat d’aquesta casa”.

En acabar la presentació, s’ha donat pas a una taula rodona organitzada per la Secció de Ciències Agroalimentàries de l’IEI sobre ‘Cuina i gastronomia catalana: tradició + innovació’, que ha estat presentada per Vidal Vidal, escriptor i divulgador gastronòmic, i en què hi ha intervingut Jordi Graell, Joan Pallarés, cuiner de l’Hotel Can Boix de Peramola, i Pere Castells, químic i expert en cuina i ciència. La taula rodona ha donat pas a un col·loqui amb el públic.

El III Congrés Català de la Cuina es un espai d’anàlisi i reflexió sobre el prestigi que ha assolit la cuina a Catalunya durant els últims 20 anys (des de la celebració del II Congrés els anys 1994 i 1995), però, alhora, l’actual Congrés vol respondre a la necessitat de consolidar aquesta fórmula d’èxit, millorar-la i garantir-la per a les properes dècades. El congrés és una iniciativa promoguda per la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica i el Campus de l’Alimentació (Universitat de Barcelona), entitats que en són organitzadores conjuntament amb les següents universitats: Universitat de Lleida, Universitat de Vic, Universitat de Girona, i Universitat Rovira i Virgili.

Pel que fa al territori de Lleida, el congrés es materialitzarà en un seguit d’activitats que es duran a terme entre aquest abril i fins a meitat de l’any 2019. Així, s’han programat dos jornades. La primera tindrà lloc el 16 d'octubre a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (Campus de Cappont de la UdL), i oferirà ponències, comunicats, taules rodones, demostracions i taller, per tal de reflexionar entre els diferents actors de la cuina i gastronomia a les terres de Lleida sobre els àmbits d’estudi i debat previstos en els objectius del congrés. La segona jornada es farà ja al 2019 en una data per determinar amb un format similar i al mateix escenari, on es duran a terme debats i s’elaboraran les conclusions.

També es programaran altres jornades al territori comptant amb la iniciativa i col·laboració de les diferents persones i entitats relacionades amb la cuina i gastronomia a les comarques de Lleida, i emmarcades en diverses fires i activitats gastronòmiques que s’hi celebren, com ara l’Aplec del Caragol, PorcPassió, fires de l’oli, jornades del bolet, Era Mongetada, fires del formatge, la Fira del Torró, etc.

Totes aquestes activitats estan organitzades per la Comissió Territorial del Congrés a Lleida, essent la mateixa coordinada per la UdL, tot comptant amb la col·laboració de persones expertes i representants de les diferents entitats relacionades (en un sentit ampli) amb el sector de la cuina i gastronomia a Lleida (cuiners, restaurants, Escola d’Hoteleria i Turisme, Federació d’Hostaleria, gremis i associacions gastronòmiques, entitats promotores de turisme, administracions públiques, premsa i divulgadors gastronòmics, acadèmics, investigadors, elaboradors alimentaris, indústries d’aliments i begudes, i productors, entre d’altres). Les activitats del congrés a fer en Lleida compten amb el patrocini del Consell Social de la UdL i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Podeu trobar tota la informació sobre aquest III Congrés Català de Cuina a: http://www.congrescuinalleida.udl.cat/.