Facebook Twitter Instagram Google + YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI presenta ‘El Pirineu fa 60 anys’, un homenatge a Josep Maria Espinàs que regalarà per Sant Jordi el diari ‘Segre’

El president de la Diputació, Joan Reñé, destaca la figura de l’escriptor i diu que l’obra reflecteix molt bé el canvi del Pirineu, i Espinàs admet que “la curiositat per descobrir” ha mogut la seva vida

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat aquest vespre l’escenari de la presentació del llibre El Pirineu fa 60 anys. Un record de l'obra de Josep Maria Espinàs, editat per Edicions La Clamor, Diari Segre SLU i la Fundació Pública IEI. L’acte ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i ha comptat amb la presència dels autors, Roser Banyeres, Jaume Barrull i Jordi Rulló, del director executiu del diari Segre, Joan Cal, i del mateix Josep Maria Espinàs, que amb 90 anys complerts ha demostrat tota la seva frescor i clarividència. El llibre serà lliurat aquest diumenge als lectors del diari Segre.

En la seva intervenció, Joan Reñé ha expressat la seva satisfacció per poder fer realitat, un any més, la col·laboració entre la Diputació, l’IEI i el diari Segre, que enguany ha donat com a resultat un llibre que forma part del “més d’un centenar” que s’han editat a Lleida de cara a aquest Sant Jordi. El president de la Diputació ha precisat que, “com no pot ser d’una altra manera, el Pirineu ha canviat molt en els darrers 60 anys”, un fet que queda reflectit a la perfecció en “el treball interessantíssim i molt acurat” que han fet els autors de l’obra.

És per tot plegat que Reñé ha volgut agrair la iniciativa del Grup Segre, que ha permès posar a disposició dels lleidatans aquest volum. El president també ha tingut paraules per a Josep Maria Espinàs, al qual ha agraït molt especialment que, “amb els seus 90 anys molt ben portats”, hagi volgut ser present a la presentació de l’obra.

En aquest sentit, Espinàs ha agraït als autors el fet de “mantenir el ressò d’un llibre que ja té tants anys”, i ha admès que la seva obra explicava “històries que semblen mentida, però que van ser veritat”. És per aquest motiu que ha reconegut que va esdevenir “un notari” d’allò que era el Pirineu, tot i no plantejar-s’ho en cap moment, ja que el seu objectiu era “passar-m’ho bé”. La realitat, però, va ser ben diferent, i el seu llibre “va passar a la posteritat”, ha dit sorneguerament Espinàs, que ha afegit que aquest, com molts altres llibres seus, va ser fruit “de la meva curiositat per descobrir, i descobrir que hi ha coses que ignores vol dir que estàs viu”.

L'any 1957, Josep Maria Espinàs va fer un viatge a peu pel Pirineu català, tot travessant el Pallars i l'Aran. Era la primera vegada que, fent aquella activitat tan saludable, prendria notes que haurien de formar part d'un llibre, el testimoni de les seves impressions. El resultat, Viatge al Pirineu de Lleida, es va convertir en una de les seves obres més representatives, més venudes i més estimades pels seus lectors.

Seixanta anys després, Roser Banyeres, periodista de la secció de Cultura del diari Segre, ha intentat reconstruir el llibre d’Espinàs a partir dels personatges que encara hi són o amb converses amb els seus hereus, com també amb el mateix Espinàs, que és entrevistat al final de l’obra. En la tasca l’han ajudat l’escriptor i periodista Jaume Barrull i el fotògraf Jordi Rulló, que han estat al capdavant de la recerca i la tria de tot el material fotogràfic que il·lustra el llibre. El resultat final és aquesta obra que vol ser un homenatge a Josep Maria Espinàs.