Facebook Twitter Instagram Google + YouTube flickr 

Seu electronica

Presentació del calendari fallaire 2017 dels pobles inscrits a la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La directora de l’IEI, Montserrat Macià, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació del calendari fallaire 2017 dels pobles inscrits a la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La roda de premsa ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’IEI, i ha comptat amb les intervencions del delegat dels SSTT de Cultura a Lleida, Josep Borrell; el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida de Lleida, Gerard Sabarich; l’alcaldessa de Vilaller i presidenta de l’Associació Cultural de Municipis i Entitats Municipals Fallaires del Pirineu, Maria Jose Erta; el conseller de Cultura del Comú de Sant Julià de Lòria, Josep Roig; el representant de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta; i la directora de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL, Sofia Isús.

Es tracta del primer document conjunt que es publica amb els pobles de Catalunya, Aragó, Andorra i el sud de França que celebren les festes del foc o qui hi estan relacionades. La tradició de les falles, haros i brandons queda reflectida en aquest calendari que ha estat elaborat per la Càtedra d'Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (UdL) com a coordinadora de l'acció i amb el suport de tots els ajuntaments, les diferents associacions fallaires dels Pirineus, la Communauté de comunes Neste Barouse, el Centre d'Estudis Eth Ostau Comengés i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Hi apareixen 26 pobles de Catalunya i Aragó, 3 d'Andorra i 29 del sud de França que enguany celebren la tradició de les Falles, Haros i Brandons.

L’objectiu és -arran de la proclamació de les Festes del Foc del Solstici d'Estiu als Pirineus com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2015- oferir als visitants del territori informació concreta dels actes de totes les poblacions i, per l'altra, apropar a la mateixa comunitat fallaire dades concretes d'altes espais on se celebra una tradició similar.

Durant la seva intervenció, la directora de l’IEI ha destacat la fortalesa i riquesa que suposa el gran patrimoni immaterial de que disposen les comarques de Lleida i en especial amb les falles.

Josep Roig i Maria Jose Erta, han coincidit en destacar la importància del manteniment de la festa com un fet ancestral que es manté generació rere generació, i que cada any està guanyant més seguidors i visitants, que s’ha convertit en una festa de tots, aconseguida gràcies a l'esforç d’ tots els pobles fallaires.

El director dels SSTT de Cultura ha assenyalat que les cultures es fonamenten en les qüestions que arriben del passat i que aquestes tradicions cal preservar-les perquè formen part de la manera de ser de la gent de les comarques del Pirineu.

Sofia Isús ha destacat, de la seva banda, que enguany han estat 63 pobles de tres Estats diferents els que s’han unit en aquest esforç, però que la tendència és de créixer, perquè hi ha molt interès en donar a conèixer aquestes tradicions. Tambçe ha remarcat que s’està treballant a nivell internacional en la part educativa.

Finalment, el vicepresident del Patronat de Turisme, ha explicat que el retorn econòmic que suposa la celebració de les baixades de falles és molt important, i ha dit que amb la declaració de part de la UNESCO, ara el que cal és mantenir i preservar la festa de la millor manera possible. També s’ha referit a les bones expectatives turístiques que arrossegaran aquestes activitats perquè hi ha previsions de quasi plena ocupació hotelera en les dates de celebració de les baixades de falles en les diferents pobles.

El calendari fallaire complet és el següent:

 • 13 de juny: Anla
 • 15 de juny: Saint-Mamet
 • 16 de juny: Mountaban-de-Luchon
 • 17 de juny: Mayrègne (Saint Paul d’Oueil), la Pobla de Segur, Loures-Barousse
 • 18 de juny: Ilheu
 • 23 de juny: Siradan, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria. Laspaúles, Arties, Ísil, Montanuy, Sahún, Sant Juan de Plan, Suils, Villarrué, Alins, Boí, Casós, Les, el Pont de Suert, Vilaller, Juzet-de-Luchon
 • 24 de juny: Sainte-Maire, Sarp, Salles-et-Pratviel, Sost, Troubat, Bonansa, Senet, Bagnères-de-Luchon, Ferrère, Gembrie, Izaout, Créchets
 • 30 de juny: Mauleón-Barousse, Castanesa
 • 1 de juliol: Barruera, Antichan, Bertren, Esbareich
 • 4 de juliol: Saint-Aventin
 • 7 de juliol: Erill la Vall
 • 8 de juliol: Moustajon, Oò, Aneto, Cazarilh
 • 14 de juliol: Taüll
 • 17 de juliol: Durro
 • 22 de juliol: Llesp
 • 24 de desembre: Bagà, Sant Julià de Cerdanyola

També es fan festes del foc a Ourde, Sacoué i  Saléchan