Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

‘Ciència al Carrer’ anima els joves a enregistrar vídeos d’experimentació científica amb material casolà per compartir en xarxa

L’organització aposta per les xarxes socials amb la proposta #cienciadesdescasa per tal d’omplir el buit deixat per la suspensió d’aquesta mostra divulgativa, que estava programada per aquest dissabte
La 14a mostra de ciència divulgativa ‘Ciència al Carrer’, que estava programada per aquest dissabte 23 de maig, no es podrà celebrar en la forma tradicional degut a la crisi sanitària provocada per la COVID-19, per la qual cosa els organitzadors, Ajuntament de Lleida, Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, CaixaForum Lleida, UdL i el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d'Educació, des d'on es coordina l'activitat, obren una proposta engrescadora: #cienciadesdescasa, on es proposa als joves l'enregistrament de vídeos d'experimentació científica amb material casolà per compartir en xarxa (enllaç a www.sesegria.cat).
Enguany, per tal de no deixar òrfena d’un dels aparadors més destacats d’aquest sector entre els joves, i a l’espera de reprendre la mostra l’any que ve, els organitzadors volen mantenir la línia d’engrescament en la investigació, donat que alguns dels/les joves que van participar en les primeres edicions de Ciència al Carrer, són ara científics consumats de disciplines molt diverses.
Fomentar el gust per la ciència des d'edats primerenques és un objectiu que reverteix a mig termini en una societat millor a tots els efectes. La ciència ens ensenya a passar del món dels fets (allò que observo) al món de les idees (aquell model mental que jo construeixo) amb sentit crític, amb evidències que ens porten a bastir explicacions dels fets observables que, si bé per als quals no sempre es troba una explicació entenedora, almenys ens condueixen cap a un camí on el pensament busca la justificació raonada, no immutable, sinó en contínua revisió, dels fets. “Educar per a la vida”, aquest és l'objectiu primer de tot mestratge.
En aquest marc, ja fa catorze anys que es va iniciar a Lleida una activitat pensada per a la ciutadania en general i per al públic més jove en particular: la mostra de ciència divulgativa ‘Ciència al Carrer’. Es tracta d'un format dinàmic, els carrers bullen de tota mena d'experiments i els joves van d'una parada a una altra observant, preguntant, amb respostes immediates o amb preguntes obertes que els faran ballar el cap... un format on tothom hi és comptat des dels menuts de tres anys que mostren les transformacions de la farina amb aigua per convertir-se en pa, passant per infants que expliquen experiències d'aula que fan més entenedor el funcionament d'un submarí, a joves que han dissenyat un mecanisme elevador amb mínima despesa energètica o que han portat un trosset de la vida del riu als carrers de Lleida.
El valor afegit és que són els mateixos joves els que mostren i alhora expliquen el com i el què de les experiències que mostren. A més, empreses, divulgadors i institucions, locals o arribats d'arreu de la geografia catalana i de l'estat espanyol i Andorra, fan de Lleida, la capital de la ciència per un dia.