Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

L’IEI es posa en òrbita per commemorar els 50 anys de l’arribada de l’home a la Lluna

La conferència ‘La Lluna: geologia i habitabilitat’, a càrrec de Jesús Martínez-Frías, ha servit per encetar les activitats organitzades per la Societat Astronòmica de Lleida per celebrar aquesta fita

La Societat Astronòmica de Lleida ha endegat aquest divendres a l’Institut d’Estudis Ilerdencs un seguit d’activitats per commemorar el 50 aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna.

Emmarcat sota el títol de ‘La missió Apol·lo XI-50 anys després’, la primera d’aquestes activitats ha estat la conferència ‘La Lluna: geologia i habitabilitat’, que ha ofert Jesús Martínez-Frías a l’Aula Magna de l’IEI. L’acte ha comptat amb la presència de Gonzalo Vilella, president de l’Associació Astronòmica de Lleida.

Aquest cicle seguirà el dissabte 16 de juny amb una triple activitat: una observació amb telescopis, una visita comentada de la maqueta de la Lluna utilitzada per la NASA a les missions Apol·lo a càrrec de la Fundació Joan Oró i l’accés públic a un Planetari digital multimèdia amb la col·laboració del Centre d’Observació de l’Univers. El cicle acabarà el divendres 28 de juny amb la conferència ‘El primer home a la Lluna’, a l’Edifici del Rectorat de la UdL.

Nascut a Madrid el 1960, Martínez-Frías és doctor en Ciències Geològiques i expert en meteorits i geologia planetària, a més d’Investigador Científic del Centre d'Astrobiologia (CAB), un centre mixt CSIC/INTA associat al NASA Astrobiology Institute. També és Professor Ad Honorem de Geoquímica Planetària de la Universitat Politècnica de Madrid. Va ser el principal impulsor i primer director del Laboratori de Geologia planetària del CAB i cofundador i actual codirector de la Unitat Associada CSIC / UVA de Espectroscòpia Raman i IR aplicada a Cosmogeoquímica i Astrobiologia. Ha participat i dirigit més de 35 projectes d'investigació i diverses campanyes científiques, entre els quals destaca la seva participació en un vol de la NASA per a l'estudi de meteoroides (Leónidas MAC 2002), una investigació sobre megacriometeors i la realització d'expedicions a Islàndia, l'Antàrtida i Mauritània per a l'estudi d'anàlegs terrestres en exploració planetària. Actualment és coinvestigador de diversos projectes i missions, entre elles NASA-MSL-REMS, ESA-ExoMars-Raman-LIBS i "Lithopanspermia". Ha rebut diversos premis i reconeixements, entre els quals destaca el NASA Group Achievement Award l’any 2006.