Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Presentació del llibre ‘La defensa de les constitucions de Catalunya. El tribunal de contrafaccions (1702-1713)’

La Sala Montsuar de l’IEI ha acollit aquest dimarts en l’acte de presentació del llibre ‘La defensa de les constitucions de Catalunya. El tribunal de contrafaccions (1702-1713). L'acte ha comptat amb les intervencions del director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Santiago Ballester, dels autors (Josep Capdeferro i Pla, professor de la Universitat Pompeu Fabra i especialista en Història del Dret, i Eva Serra i Puig, professora retirada), i de l'historiador del Tricentenari, Jordi Mata.
El Tribunal de Contrafaccions va ser una institució singular en l’Europa del seu temps. Va constituir el cim de la cultura pactista de Catalunya, la culminació de l'estructura política i jurídica que el Decret de Nova Planta anul•laria.

La seva composició era mixta i paritària entre la monarquia i la comunitat política dels catalans, base estamental però força representativa. El Tribunal va garantir de manera efectiva el respecte al dret del país, encapçalat per les constitucions aprovades en les Corts durant segles.

Gràcies a la documentació inèdita, ha estat possible reconstruir l’activitat i els casos d’aquest òrgan jurisdiccional. Per donar a conèixer l’obra, el Departament de Justícia ha organitzat unes sessions divulgatives a diferents llocs del territori, on els autors comentaran la significació i el paper del Tribunal.