Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

Acte amb motiu de 1714. Lleida al Born

dissabte, 15 març, 2014 - 09:00
El Born Centre Cultural

10.15h- Visita al Born ( jaciment col•lectiu).
El Born Centre Cultural és un espai singular i excepcional que relliga tres segles de la nostra història. Sota l’estructura d’un mercat emblemàtic de l’arquitectura del ferro del segle XIX, trobem la Barcelona del 1700, la ciutat pròspera que va patir el setge del 1714, d’èpica i heroica resistència, abans de derivar en la pèrdua de les llibertats nacionals de Catalunya, encara no restituïdes tres segles després.
L’eix del temps que de manera natural s’esdevé en aquest espai memorable obre les portes a fer una mirada cap al passat, el present i el futur del nostre país, una reflexió convenient i necessària en aquest moment transcendent de la història de Catalunya. Des de la consciència d’on venim i què som, sabrem més i millor cap on ens cal caminar com a poble.
El jaciment arqueològic de la Ciutat del Born; l’exposició permanent de la Barcelona del 1700; l’exposició dedicada al setge del 1714, que romandrà al centre durant tota la commemoració del tercer centenari dels fets; el programa d’activitats regulars que el centre ofereix a partir de diverses disciplines culturals i artístiques (llengua, literatura, música, cinema, titelles, dansa, etc.); els cicles de conferències, d’entrevistes i de xerrades, i altres actes de caire més puntual que l’equipament anirà acollint, conflueixen en la voluntat comuna de fer memòria de la nostra història d’una manera amena, heterogènia i oberta a tothom.
11.00h- Recepció i presentació- sala Moragues
11.15h-- Taula rodona: Lleida 1707- Barcelona 1714 ( Josep Tort i Bardolet, director del Consorci Turóseuvella/ Quim Torra i Pla, advocat, escriptor i director del Born Centre Cultural- moderador: Josep M. Solé i Sabaté, director de l’IEI)
12.30h- Representació: El setge de Lleida 1707
Narra el setge que va viure la ciutat de Lleida el 12 d’octubre de 1707 a mans de les tropes borbòniques a les ordres de Felip V, un fet cabdal de la Guerra de Successió, que acabaria 7 anys més tard amb la derrota de Catalunya l'11 de setembre de 1714.
L'espectacle parteix de la cantata Sur la prise de Lérida de Jean Baptiste Stuck Batistin, músic de la cort de Versalles, combinada i contestada amb músiques populars així com també amb testimoni d’un soldat occità a les ordres de l’exèrcit invasor, una pagesa I un comerciant de sedes de Lleida, inspirats en personatges històrics.

Conjunt barroc
Maria Altadill, soprano
Ingrid Kuntzmann, violoncel
Arnau Millà, flauta travessera
Jordina Millà, clavicèmbal
Conjunt tradicional
Jordi Cebolla, flabiol i tamborino
Jordi Farrando, tarota
Robert Vidal, sac de gemecs.
Actors
Carles Crespo
Jaume Jovells
Núria Miret
Espai escènic i vestuari
Josep Massagué
Coordinació musical i arranjaments
Jordi Cebolla
Posada en escena
Jaume Jovells
15.15h- Visita al Born ( jaciment col•lectiu)
15.45h- Visita al Born ( jaciment col•lectiu)
16.15h- Visita al Born ( jaciment col•lectiu)