Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

CÒLHA SANTA MARIA MIJARAN DE MUSICA E DANCES TRADICIONAUS ARANESES

Activitat: 
Música tradicional
Persona de contacte: 
Sra. Angelina Cases
Població: 
Vielha
Comarca: 
Vall d'Aran
Telèfon: 
973-641771 - 606943136
Correu: 
acases@xtec.cat
Breu Sinposi: 

La “Còlha de Santa Maria de Mijaran de musica e dances tradicionaus araneses” es va crear a l’any 1973 i va ballar per primera vegada el 8 de setembre en honor de la Mare de Déu de Mijaran el dia de la seva festa.
Els seus fins són:
1.- Investigar i recuperar les danses de la Val d’Aran.
2.- Fomentar la música i les danses araneses.
2.- Col·laborar amb el municipi i amb el Conselh Generau en totes les activitats pròpies de l’associació.
3.- Organitzar i promocionar recitals o concerts de dansa.
La Còlha de Santa Maria de Mijaran ha actuat i donat a conèixer el nostre folklore en diferents llocs: Jaca, Barcelona, Montserrat, Castelló, França, Andorra, Donostia, Platja d'Aro, Manresa, Mallorca, Súria, Eivissa, Galícia.....sempre presentant danses de la Val d'Aran, amb molt bona acollida per part del públic, al final de les actuacions la gent s'atreveix a ballar amb nosaltres, en un ambient familiar i festiu que reflecteix la idiosincràsia dels aranesos.

Repertori: 

Les danses més antigues són col·lectives, tots dansen amb tots, com Eth Rondèu, que es balla en tota Occitània i consta en documents que ja es ballava al s.XIII.
Altres danses, ballades per parelhes a partir de 1850 com Era Escotisha, Era Giga, Eth Cadrilh, Era Pòlka van arribar a la Val d'Aran per França i es van ballar fins a mitjans del s.XX.
Sempre hi ha hagut una estreta relació entre l'esglèsia i els dansaires com Es Aubades, que es ballava al sortir de missa el dia de la Festa Major, cada poble de la Val d'Aran tenia la seva pròpia, ball documentat a finals del s. XVIII i que es ballava fins i tot a principis del s. XX, els nois la ballaven a les noies que havien aportat més diners per pagar les despeses de la Festa Major.
Eth Balhano de Salardú, que era balhada solament per homes dins de l’església de Salardú davant el Sant Crist.
Eth Tricotèr de Bausén que es ballava per Carnaval va ser prohibida per l’església durant molt temps per ser una dansa molt esbojarrada.
Altres danses estan relacionades amb els treballs del camps o les festes dels pastors com Era Morisca de Vilac, que es ballava el dia de la festa de la ovella, els arrendataris de les pastures regalaven al poble de Vilac una ovella i un bot de vi i, els joves ballaven aquesta dansa pels carrers del poble.
Les danses araneses compten amb influències aragoneses (“jota”), catalanes (“ball pla”) i gascones (“rondèu”).
Sempre ens acompanyen els acordeonistes de la Còlha.

Condicions econòmiques: 

Viatges e estades pagades .
Actuació: 605 €

Condicions tècniques: 

Places granes o emponts de 12 X 12. Dos micròfons. Bon enllumenament.