Facebook Twitter Instagram YouTube flickr 

Seu electronica

El cicle Música de Nadal del 75è aniversari de l’IEI proposa una vintena d’actuacions al territori a càrrec de vuit formacions musicals lleidatanes

El Cor i el Grup de Cambra de l’Orfeó Lleidatà, Laura Fontanals&LleidArt Ensemble, Veus.kat, Marcel Casellas Trio i també en solitari, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados seran els protagonistes d’un cicle que arrancarà aquest dissabte i acabarà a Castellar de la Ribera i acabarà el 27 de gener a Bellpuig.

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol, ha presentat avui el cicle Música de Nadal a les terres de Lleida, un seguit de concerts al territori amb motiu de les festes nadalenques i del 75è aniversari de l’IEI-75 anys, 75 mirades al territori. Aquest cicle inclou una vintena de concerts i actuacions a càrrec de vuit formacions diferents en diferents punts de les comarques lleidatanes.

La vicepresidenta de l’IEI ha destacat en la seva intervenció que allò que es busca des de l’IEI, i més en aquest any del 75è aniversari, és “la participació activa de tot el territori”, que d’aquesta manera es converteix en “l’escenari de l’IEI, des del municipi més gran fins al més petit, i amb grups i formacions pertanyents al territori”, que d’aquesta manera donen a conèixer “el seu talent i la seva passió per la música”. És per això, ha afegit Rosa Pujol, que s’ofereix un programa “renovat i potenciat”.

L’acte ha comptat amb la participació de Pedro Pardo, director de l’Orfeó Lleidatà, que al capdavant del cor d’aquesta formació ha ofert un tastet musical que ha servit com a presentació del renovat ‘Christmas.cat’, un dels espectacles de l’Orfeó que s’inclouen en aquest cicle i que es podran veure a Rialp (dia 16 de desembre), a Aitona (17) i a Torre-serona (22). Es tracta de l’espectacle més exitós del Cor de l’Orfeó, que ha omplert el Teatre de La Llotja durant tres anys consecutius i que ara torna ara amb un nou format que incorpora grans èxits del gòspel, pop i rock, a més de trencadores versions de clàssics nadalencs.

L’altra contribució de l’Orfeó Lleidatà al cicle serà el que oferirà el seu Grup de Cambra, dirigit per Robert Solé i Domènec Saladrigues. Serà amb la producció ‘Clàssics, o no...’. Aquest Grup de Cambra està format per alumnes d’alt nivell de clarinet, violí i violoncel  que estrenaran un espectacle en el qual ofereixen un repertori que va des de clàssics de tots els temps com l’Obertura de la Flauta Màgica’ de Mozart fins a grans èxits del pop actual com ‘Shape of you de Ed Sheeran’. Aquesta producció es podrà veure a Les Avellanes (dia 16 de desembre) i a La Pobla de Cérvoles (17 de desembre).

L’espectacle que obrirà el cicle serà ‘Guitarra busca ensemble’, una producció conjunta de la guitarrista lleidatana Laura Fontanals i LleidArt Ensemble, un grup de joves músics que han compartit estudis i experiències musicals al llarg dels últims anys. El projecte neix de la voluntat d’aprofundir en les possibilitats de la guitarra dins de la música de cambra. El programa està format per obres de Radames Gnattali, Manuel Maria Ponce, Eduard Rodés i Luigi Boccherini. ‘Guitarra busca ensemble’ es podrà veure a Castellar de la Ribera (9 de desembre), la Baronia de Rialp (10 de desembre), El Cogul (13 de gener) i La Fuliola (14 de gener).

La formació que més actuacions oferirà dins el cicle serà Veus.kat amb ‘Christmas Gospel’, que es podrà veure a Riner (10 de desembre), Alfarràs (16), Artesa de Lleida (30), Miralcamp (7 de gener) i Oliana (13 de gener). En aquesta producció, Veus.kat ens presenta una nova manera d’escoltar nadales, amb una fusió de peces clàssiques i contemporanis amb arranjaments propis d’estil pop i pinzellades de gòspel en català. Veus.Kat és el primer cor municipal de gòspel, jazz i música moderna de la ciutat de Lleida i compta amb més de 50 cantaires i músics.

Dos de les actuacions aniran a càrrec de Marcel Casellas Trio, que viatjarà a Foradada (17 de desembre) i Ogern-Bassella (6 de gener) amb una proposta basada en un format íntim i proper per a un Nadal càlid i familiar. Marcel Casellas (contrabaix, veu i glosa) s'acompanya de dos amics, instrumentistes de reconeguda trajectòria: Toni Rocosa (clarinet, tenora i cors) i Alfons Rojo (guitarra i cors). Partint del llegat de la nostra música tradicional i mediterrània, tots tres exploren la improvisació i la recreació de la cançó tradicional, en aquest cas amb un marcat caràcter nadalenc.

El mateix Marcel Casellas liderarà la Cobla dels Sons Essencials en l’espectacle ‘Un Nadal essencial’ que es podrà veure a Ivars d’Urgell el 7 de gener. Es tracta d’una proposta on tradició, narració i una sèrie de sorpreses del nostre entorn català nadalenc creen un clima propici per a tota la família.

També oferirà dos espectacles l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC, que actuarà a Alcoletge (20 de gener) i a Bellpuig (27 de gener). Aquesta formació és l’orquestra titular de l’Auditori Enric Granados i del Teatre de la Llotja de Lleida. Així mateix té una programació estable a l’Auditori AXA-Illa Diagonal de Barcelona. Alfons Reverté Casas n’és el seu director titular i artístic.

Finalment, el Teatre La Lira de Tremp acollirà el 20 de gener el concert de Nadal del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, en homenatge a Josep Lluís Guzmán-Antich, compositor que va morir el passat mes d’abril i que va residir durant molts anys a les terres de Lleida, on va deixar una forta empremta, en especial amb aquesta formació amb la que va col·laborar en molts projectes. És per aquest motiu que el Cor de Cambra li ha preparat aquest concert de Nadal amb obres d’autors catalans que ell admirava (Vives, Verdaguer, Morera, Toldrà…) i una selecció d’obres seves per a cor i piano, moltes d’elles escrites per al Cor de Cambra de l’Auditori de Lleida. 

Documents relacionats: