El doctor Jordi Casabona obre el cicle de conferències sobre salut de l’IEI amb una xarrada sobre la Covid-19 i altres pandèmies

04/02/2021

A l’igual que les altres dos que formen el cicle, la sessió d’avui s’ha pogut seguir via streaming a través de www.culturaiei.cat.

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha encetat aquest dimecres al vespre el cicle virtual de conferències ‘Salut: un dret, un deure’ amb la conferència titulada ‘La pandèmia del SARS-CoV-2: una més?’, a càrrec del doctor Jordi Casabona i Barbarà, director científic del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre el VIH / SIDA / ITS de Catalunya (CEEISCAT).

Casabona ha recordat com, al llarg del segle XX, es van succeir diverses pandèmies que van ocasionar moltes víctimes mortals, com les de la grip dels anys 1918-19, 1957-58 i 1967-70, o més tard la SIDA, que des de l’any 1981 ha causat més de 35 milions de morts. Totes elles presentaven un origen comú en forma de virus, com l’actual pandèmia de la Covid-19, tot i que entre cadascun d’aquests virus hi ha certes diferències, tant pel que fa a les seves propietats moleculars com a la manera com interaccionen amb l’hoste infectat, un fet, aquest, que explica les diferències epidemiològiques entre totes aquestes pandèmies.

Tant la d’avui com les altres dos conferències que formen el cicle s’ofereixen via streaming a través de www.culturaiei.cat. L’objectiu de l’activitat, organitzada pel Departament de Ciències de l'IEI, és donar resposta a les nombroses preguntes que estan sorgint entre la ciutadania arran de l’actual pandèmia i a consegüent crisi sanitària, i fer-ho a través de les veus d’experts que hi treballen en primera fila.

Així, el cicle continuarà dimecres vinent, 10 de febrer, a les 18.30 hores, amb Ignasi Belda Reig, enginyer informàtic i doctor en intel·ligència artificial aplicada a la biomedicina, que parlarà de ‘Dissenyem un fàrmac: del principi fins el final’. La darrera sessió tindrà lloc el 24 de febrer, a la mateixa hora, i anirà a càrrec del doctor Luis Enjuanes Sánchez, professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director del Laboratori de Coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia, amb una xarrada titulada ‘Coronavirus humanos virulentos: patología y protección’.

Lleida, 3 de febrer de 2021