Els Premis Literaris 2020, el dia 20 a l’Auditori amb el Màrius Torres equiparant la seva dotació a la del Vallverdú per celebrar els seus 25 anys

05/11/2020

Cadascun dels guanyadors s’endurà un guardó de 9.000 euros en una edició a la qual s’hi han presentat 21 originals per al premi d’assaig i 57 per al de poesia

Els Premis Literaris 2020 celebraran, si la pandèmia ho permet, la seva diada el divendres 20 de novembre en una gala que tindrà com a escenari l’Auditori Enric Granados de Lleida.

Aquest i altres detalls s’han ofert avui a la presentació d’aquests guardons, en un acte celebrat a Sala Alfred Perenya de la Regidoria Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida i en la qual hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy, i el regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant.

El director de l’IEI ha assegurat que s’hagin presentat “una vintena d’originals d’assaig i gairebé una seixantena d’originals de poesia diu molt de la vitalitat cultural d’aquest país”, i el fet que es barregin assaig i poesia, és a dir, investigació i creació, ha dit que “ens fa ser molt optimistes de cara al present i al futur”. En aquest sentit, Ardanuy ha reivindicat, un cop més, que la “cultura és essencial” i que “és fonamental i un deure que tenim les administracions, potenciar la cultura a través de les representacions, els espectacles o una entrega de premis”.

Com és habitual, els Premis Literaris d’aquest 2020 inclouen el Premi d’Assaig Josep Vallverdú, que arriba a la seva 37a edició, i el Premi de Poesia Màrius Torres, que enguany compleixen 25 anys. Una fita, aquesta, que s’ha volgut posar en valor equiparant la seva dotació a la del premi més veterà, amb la qual cosa el Màrius Torres atorgarà 9.000 euros al guanyador, la mateixa xifra que el Vallverdú. En aquest sentit, el regidor Jaume Rutllant ha explicat que es va decidir juntament amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs que s’havia de donar el mateix valor als dos premis i que s’igualaria la dotació.

Al marge d’aquest fet, en el cas del Premi Vallverdú opten al guardó els 21 originals presentats, la procedència dels quals és Lleida, Girona, Barcelona, el País Valencià i les Illes Balears. El jurat està format per Jaume Barrull, Anna Berga, Elena Casacuberta, Teresa Iribarren i Màrius Serra.

Pel que fa al Màrius Torres, s’hi han presentat 57 originals arribats de Lleida, Girona, Barcelona, Tarragona, les Illes Balears i Andorra. En aquest cas, el jurat el formen Eva Baltasar, Jordi Marrugat, M. Antònia Massanet (nova incorporació d’enguany, renovant Cèlia Sànchez Mústich), Pere Pena i Jordi Virallonga (l’altra novetat, renovant Eduard Sanahuja).

Davant les circumstàncies, s’han plantejat diversos escenaris per tal de celebrar la gala de lliurament dels premis el 20 de novembre. Jaume Rutllant ha explicat que hi ha la possibilitat de fer el lliurament de premis amb públic i aforament limitat a l’Auditori Enric Granados. En cas que no fos possible la presència de públic, es faria igualment la cerimònia de lliurament dels premis amb les autoritats i els guanyadors i guanyadores, sempre i quan es puguin desplaçar físicament, i es faria una retransmissió per streaming conjuntament per les xarxes de Paeria i la Diputació de Lleida. La gala inclourà una primera part destinada al lliurament de premis als guanyadors i una segona part que consistirà en una acció literària per celebrar les 25 edicions del Premi Màrius Torres, amb un diàleg de poemes sota el títol ‘En el teu nom’, en referència i homenatge al poeta que dona nom al guardó.

En aquesta proposta es farà un circuit pels poemaris guanyadors del Premi Màrius Torres al llarg d’aquests 25 anys i s’establirà un diàleg entre una mostra dels poemaris guardonats, alhora que es produirà un segon nivell de diàleg amb els poemes del mateix Màrius Torres. Aquest recital íntim serà defensat per quatre actrius i per un trio que replicarà els blocs de poemes amb el llenguatge musical

Organitzats per l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l’IEI, els Premis Literaris tenen l’objectiu d’esperonar la creació dels autors i ser una plataforma útil per donar a conèixer la seva obra i facilitar-ne, a més, la publicació final.