La 32a edició de la Fira de Titelles de Lleida apostarà majoritàriament pel format presencial adaptat a les restriccions

31/03/2021
El certamen, que s’ha presentat avui, es desenvoluparà del 30 d’abril al 2 de maig amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Comptarà amb 31 companyies, 115 actuacions, 300 professionals i tindran lloc diferents estrenes.

 

La Fira de Teatre de Titelles de Lleida ha presentat aquest dimecres la seva 32a edició, que es desenvoluparà del 30 d’abril al 2 de maig i que apostarà decididament per la presencialitat adaptada a les restriccions vigents, tot i que també hi haurà espai per als formats virtuals.

El certamen compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que ha estat representat en l’acte pel seu director, Joan Josep Ardanuy. També hi han participat Miquel Pueyo, alcalde de Lleida; Jaume Rutllant, regidor de Cultura de la Paeria; i els directors de la Fira de Titelles, Elisabet Vallvé i Oriol Ferre.

La Fira de Titelles d’enguany arriba marcada per la situació sanitària, i després que l’any passat el certamen s’hagués de suspendre dos cops: a la data prevista i en una nova data, al mes de juliol. A aquest fet s’ha referit Joan Josep Ardanuy en la seva intervenció, definint la Fira de Titelles com un projecte consolidat. Ardanuy també ha volgut felicitar els organitzadors per la feina, la constància, la qualitat demostrada durant aquests anys i “per posar una mica més en el mapa de la cultura del país, d‘Europa i del món, aquesta ciutat”.

Per aquesta 32a edició, la Fira de Titelles ha optat per mantenir la data prevista però amb els canvis obligats per les restriccions de seguretat, i amb el convenciment que tant el teixit professional com el social necessiten més que mai la recuperació d’esdeveniments que generin un impacte econòmic i emocional.

És per això que, des de l’organització, s’aposta fermament per la presencialitat, tot i que s’ha obert una finestra virtual en la que els professionals podran veure espectacles diferents als presencials, durant deu dies. El nombre de companyies programades presencialment en aquesta edició és de 26, que representaran 27 espectacles i suposaran l’execució de 112 sessions públiques durant els tres dies de fira i un total de 116, comptant les del territori i les fetes el dilluns al Centre Penitenciari de Ponent i el Centre de Dia. En la vessant virtual, seran 5 les companyies que presentaran els seus espectacles. En total sumen 31 companyies.

En aquesta edició, no es podrà gaudir ni de la Fira del Llibre de les Arts Escèniques, ni de les Fires d’Artesans i exposicions, però sí de les jornades tècniques, reunions i activitats professionals.

Pel que fa al nombre d’espectadors, és evident que les xifres d’enguany quedaran lluny dels 45.000 assistents de la seva 30a edició, atès que hi haurà limitacions d’aforament i de gestió dels espais a l’aire lliure.

Entrant més en detall en la programació, de les 26 companyies participants de forma presencial, 13 són catalanes, 10 provinents de diverses autonomies espanyoles i 3 estrangeres. En la vessant virtual, les cinc companyies són catalanes. Aquestes companyies ens portaran un total de 6 estrenes.

La Fira comptarà amb dos estrenes absolutes, una d’una companyia catalana (Galiot Teatre, amb ‘Gira Volta Titelles’) i l’altra d’una italiana (Di Filippo Marionette, amb ‘Variations’).

També hi haurà quatre estrenes a Catalunya, que seran les de Zero en Conducta, amb la pel·lícula ‘Anima, Animam, Animae’; El Retablo, amb ‘Kalek’; Ymedioteatro, amb ‘Eco’; Baychimo Teatro, amb ‘La leyenda de Sally Jones’; i La Fam Teatre, amb ‘Mr. Blue Sky’.

Com ja és habitual, la Fira comptarà amb moltes propostes adreçades als infants d’entre 2 i 6 anys, com ‘Kalek’ de El Retablo, ‘Hamelí’ de la companyia Xip Xap, ‘Núvol Núvol’ de Periferia Teatre, ‘Orfeo’ dels madrilenys La Canica Teatro i ‘O Ninho’ dels portuguesos Partículas Elementares.

En aquesta edició i amb la ferma voluntat de seguir apostant pels espectacles familiars hi trobarem força produccions per a aquesta franja d’edat. Així doncs podrem gaudir de companyies de casa, el Centre de Titelles de Lleida amb ‘Kujira’, PUCK Cinema Caravana, amb el seu espai ‘PUCK i la seva troupe’, Holoqué amb la seva ‘Caixeta’, Campi qui pugui amb els seus ‘Pigs i Jam’, que ens portarà ‘Le voyage’.

Les companyies catalanes Eudald Ferré, Cia Minimons, Galiot Teatre i Agrupación señor Serrano, sumen a aquesta franja d’edat el seus espectacles ‘La “petita” Moby Dick’, ‘Un teatre al jardí’, ‘Gira Volta Titelles’ i ‘Prometheus’, respectivament. Es tracta, en conjunt, d’una programació d’allò més variada, que busca atreure el màxim interès de professionals i públic.

En aquesta edició, a més, la Fira continuarà acollint espectacles als espais oberts, tot i que en ubicacions alternatives per tal de garantir el control d’accés i el registre previ que les mesures vigents demanen. És el cas d’un espectacle itinerant que recorrerà la plaça de La Llotja a càrrec de la companyia lleidatana Centre de Titelles de Lleida, que presentarà per primer cop a Lleida la seva balena Kujira. La plaça del Museu de Lleida acollirà per la seva banda, l’espectacle ‘Peix’, de la companyia Hotel Iocandi.

En aquesta edició i com a novetat, s’oferirà l’espai Instal·lacions, ubicat al Pati del Convent de Santa Clara i que acollirà quatre instal·lacions de quatre companyies diferents.

Podeu consultar la programació i tots els detalls de la Fira de Titelles de Lleida a: https://firatitelles.blogspot.com/. Les entrades s’hauran d’adquirir de forma online.