L’exposició col·lectiva itinerant ‘55 urnes per la llibertat’ s’instal·la a la Zona Zero i l’Espai IX de l’IEI del 21 d’abril al 27 de juny

22/04/2021
Cinquanta-cinc artistes han disposat d’una de les urnes del referèndum de l’1-O i han creat la seva obra per tal de denunciar els fets ocorreguts en aquella jornada.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ha inaugurat l’obra, tot recordant els fets de l’1-0 i assegurant que “no renunciarem mai a la llibertat de Catalunya”

L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull, des d’avui i fins al 27 de juny, l’exposició col·lectiva itinerant ‘55 urnes per la llibertat’. Produïda pel Comitè de Solidaritat Catalana-Catalunya Nord, la mostra ha quedat instal·lada a la Zona Zero i a l’Espai IX de l’IEI. Cal recordar que aquesta exposició estava prevista que visités Lleida el passat mes d’agost, però el tancament perimetral que va patir la ciutat de Lleida va provocar que s’ajornés.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha estat l’encarregat d’inaugurar aquesta exposició, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; la diputada d’Igualtat, Helena Martínez; el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant; a més dels dos comissaris, Esteve Sabench i Fina Duran.

Talarn ha recordat els fets de l’1 d’Octubre assegurant que “el millor homenatge va ser recordar aquell 1-O com el dia en què el poble va voler votar”. Talarn ha agraït que algú, referint-se als dos comissaris de l’obra, “agafes aquestes urnes i en traguessin aquesta capacitat artística com a homenatge”. Així, ha assegurat que “no renunciarem mai” i que “seguim treballant per la llibertat de Catalunya”.

Comissariada per Esteve Sabench i Fina Duran, ‘55 urnes per la llibertat’ mostra el treball de cinquanta-cinc artistes de Catalunya que, amb la seva creació, han volgut fer visible el crit i el compromís d’una societat que, pacíficament, demana des de fa anys poder exercir el seu dret al vot, una voluntat que es va veure trencada a força de cops durant els fets de l’1 d’octubre del 2017, en què les urnes van esdevenir tot un símbol.

És en aquest context social que diferents artistes han emprat la seva creativitat com a crit d’alarma sobre el que va succeir, tot denunciant el dèficit democràtic que va suposar. Per donar forma a l’exposició, cadascun dels artistes ha disposat d’una de les urnes del referèndum de l’1-O i ha creat la seva obra per tal de fer aquesta denúncia. Tots els artistes han mostrat el seu compromís pel dret a la democràcia i pel dret a decidir, i han cedit el seu treball a la caixa de solidaritat per ajudar les famílies dels presos i per a la defensa ciutadana de la democràcia.

El projecte s’ha fet realitat gràcies a la col·laboració desinteressada d'autors, artistes, dissenyadors, fotògrafs, traductors, empreses i tots els professionals que han posat el seus coneixements i treball per aconseguir tirar-lo endavant.

Els artistes participants en el projecte són Jordi Bartoli, Franc Aleu, Nora Ancarola, Miquel Arnaudiès, Biel Barnils Carrera, Jacquie Barral, Núria Batlle, Pere Bellés, Fabien Boitard, Danièle Busquet, Tom Carr, Francesca Caruana, Pascal Comelade, Roger Cosme Esteve, Joêl Desbouiges, Quim Domene, Philippe Domergue, Pep Duran Esteva, Ignasi Esteve i Bosch, Joan Fontcuberta, Marc Fourquet, Gabriel, Jesús Galdón, Jordi Isern, Salvador Juanpere, Emmanuelle Jude, Patrichk Jude, BKB (Brigitte Kühlewind-Brennenstuhl), Delphine Labedan, Lola Lasurt, Antoni Llena, Anna Llimós, Francesca Llopis, Assumpció Mateu, Maro (Odile Marot), Enric Mauri, Carme Miquel, Pere Noguera, Gilles Orly, Frederic Perers, Enric Pladevall, Xevi Prat, Jaume Ribas, Antònia Ripoll, André Rober, Dolors Rusiñol Masramon, Esteve Sabench, Gerard Sala, Carme Sanglas, Claret Serrahima, Servand Solanilla, David Torrents-Jaqueline Molnár, Francesc Torres, Montse Vendrell, Christian Vila i Marga Ximenez.

Podeu trobar més informació sobre el projecte i l’exposició a: http://www.urnes.cat/.