L’Institut d’Estudis Ilerdencs celebra amb la Vall de Boí els 20 anys de la declaració del conjunt romànic com a Patrimoni Mundial de la UNESCO

30/11/2020
La vicepresidenta Estefania Rufach i el director Joan Josep Ardanuy participen als actes de commemoració a l’església de Sant Joan de Boí

Rufach assenyala el romànic de Boí com un exemple de “la capacitat única que té el nostre territori per dignificar, promocionar i preservar els seus actius”

La festa també ha servit per presentar la nova imatge corporativa del Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, acompanyada del director, Joan Josep Ardanuy, ha participat aquest dilluns en l’acte de celebració del 20è aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial del Conjunt Romànic de la Vall de Boí per part de la UNESCO, que va tenir lloc el 30 de novembre de l’any 2000.

L’acte ha tingut lloc al recinte de l’església romànica de Sant Joan de Boí sota l’organització del Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí i, al marge de Rufach i Ardanuy, hi han participat Sònia Bruguera, vicepresidenta del Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí i alcaldessa de la Vall de Boí; M. José Erta, presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça; i Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials de Cultura. Tampoc no hi han faltat autoritats que, en el moment de la declaració, eren al capdavant de diferents institucions, com ara Josep Pont, president de la Diputació de Lleida a l’any 2000; i Joan Peralada, alcalde de la Vall de Boí en aquell moment.

Sònia Bruguera ha estat l’encarregada de donar la benvinguda i encetar un acte que ha inclòs una projecció audiovisual i l’actuació musical del grup d’acordionistes Ribatònics, que han presentat una cançó especial per al 20è aniversari. A més, s’ha dut a terme un recull de testimoniatges entre assistents a l’acte sobre “Com vivim el nostre patrimoni”, i els presents han pogut gaudir d’un tastet de productes Torrons Alemany acompanyats de cava. També s’han presentat les Caixes d’Art d’Alemany edició limitada ‘Art cru’, elaborades amb motiu del reconeixement de la UNESCO. De la mateixa manera, s’ha presentat la nova imatge corporativa del Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí.

En el seu parlament, Rufach ha assenyalat el valor històric i artístic d’un conjunt arquitectònic “únic a les terres de Lleida, de renom i de prestigi internacional”, “un dels majors tresors que tenim a casa nostra i un actiu que ens explica i ens identifica com a territori”.

És per això que s’ha congratulat pel fet que ja es compleixin 20 anys des que aquest conjunt va se distingit “amb el segell de major prestigi en l’àmbit del patrimoni mundial”, com és el que li va atorgar la UNESCO. Aquesta efemèride és, segons la vicepresidenta de l’IEI, “una ocasió perfecta per tal de seguir dignificant, promocionant i preservant tot aquest patrimoni que hem heretat”, i una oportunitat única per “valorar-nos, treure pit i creure en aquest territori que tanta riquesa aporta” i per, en fi, apostar “per nosaltres”. 

Una aposta que, segons ha explicat Estefania Rufach, obre “un immens ventall de possibilitats” en totes els aspectes: en divulgació, en matèria d’estudi i investigació, en matèria de preservació i conservació, etc. Tot al voltant d’un tresor preuat que, “entre tots, és imprescindible que coneguem de primera mà per saber-lo preservar i potenciar”.

En aquesta línia hi ha emmarcat accions com els treballs de restauració i de digitalització del patrimoni del romànic de Boí, o “la promoció d’una àmplia oferta turística sostenible, qualitativa i de proximitat al seu voltant”, ja que tot plegat “ens ha permès consolidar aquest patrimoni com un dels grans reclams turístics del nostre país” i “un dels millors exemples de la capacitat única que té el nostre territori per a dignificar, promocionar i preservar els seus actius”.