Poesia Lleida oferirà xerrades, recitals i espectacles musicals poètics gratuïts del 17 al 19 de març amb el suport de l’IEI

09/03/2021
El certamen recordarà les figures de Carles Hac Mor, Joan Margarit, Joan Barceló i Felícia Fuster, mentre que Josep Vallverdú serà el protagonista del Festival a les aules, que acostarà la poesia als instituts.

Xerrades, recitals i espectacles musicals gratuïts tindran cabuda a Poesia Lleida 2021, certamen que l’any passat no es va poder celebrar i que enguany reapareix del 17 al 19 de març.

L’esdeveniment s’ha presentat avui a la seu de la Regidoria de Cultura de la Paeria en un acte en el qual ha participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, juntament amb Miquel Pueyo, alcalde de Lleida; Jaume Rutllant, regidor de Ciutat i Cultura; i Anton Not, comissari de Poesia Lleida juntament amb Àngels Gregori.

En la seva intervenció, Estefania Rufach, ha donat les gràcies per tirar endavant aquest certamen. Així, ha explicat que “potser la poesia no atrau masses, però els amants de la poesia la necessiten i poder tenir poesia a Lleida aquests dies serà molt important”. Rufach ha reiterat que “la cultura és molt necessària” i que després d’aquest any també “ens hem renovat i reinventat”. Durant el 2020 molts actes es van ajornar, però ara, durant aquest 2021 s’estan activant i la presentació d’aquest certamen és una bona mostra. Rufach ha assegurat que des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs “col·laborem amb tot el territori per impulsar la cultura, i molt estretament amb l’Ajuntament de Lleida perquè continuï”. Per últim, la vicepresidenta de l’IEI ha felicitat i agraït als organitzadors “tot l’impuls que feu a la ciutat de Lleida i a tota la població amb la cultura”.

El certamen se celebrarà, doncs, els dies 17, 18 i 19 de març en tres espais de la ciutat de Lleida: el Cafè del Teatre i les sales 1 i 2 del Teatre de l’Escorxador. Inclourà nou activitats diferents, des de xerrades a recitals i espectacles poètics musicals, totes elles gratuïtes, amb aforament limitat i amb reserva prèvia online a través de https://poesialleida2021.paeria.cat/. Tots els actes es podran veure per streaming a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Lleida.

Entre aquestes activitats, n’hi haurà una que farà de pòrtic al Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març. També hi haurà espai per recordar aquells que ja no són entre nosaltres, però que han deixat un llegat patrimonial immens amb la seva obra. És el cas de Carles Hac Mor, poeta, artista i activista cultural inclassificable, al qual es dedicarà un record especial el dijous 18 a la tarda al Cafè del Teatre, o de Joan Margarit, desaparegut fa ben poc i que també serà recordat dimecres 17 a la tarda al Teatre de l’Escorxador, tot evocant que en l’anterior edició del festival –el 2018, perquè el 2019 no es va poder celebrar– hi va ser present per parlar del seu llibre de memòries, que havia publicat en aquell moment.

De la mateixa manera, i ja que el 2020 fou l’Any Joan Barceló, es recuperarà la seva figura el dijous 18 a la tarda al Teatre de l’Escorxador, per retre-li el reconeixement que no se li va poder fer en la data que tocava, afegint-se així la seva personalitat a la que serà protagonista en el 2011, que ha estat declarat oficialment Any Felícia Fuster en memòria del centenari del naixement de l’autora. La commemoració del Centenari de Felícia Fuster tindrà lloc el divendres 19 a la tarda al Cafè del Teatre.

També hi haurà espai per a una conversa amb Tatxo Benet i Joan Foncuberta per parlar de creació i llibertat d’expressió el dijous 18 a la tarda al Teatre de l’Escorxador.

Tampoc no cal oblidar que es farà el Festival a les aules, una activitat adreçada als instituts i que inclourà l’estrena del documental sobre Josep Vallverdú, així com una selecció de poemes del mateix autor. Aquesta activitat tindrà lloc els dies 17 i 18 al matí. El programa sencer es pot consultar a https://poesialleida2021.paeria.cat/.

En qualsevol cas, i malgrat que serà una edició marcada per la pandèmia –que es deixarà sentir, per exemple, en el fet que s’ha hagut de renunciar a la participació internacional–, Poesia Lleida oferirà tres dies plens de versos, d'autors i autores vinguts des de diferents territoris amb propostes variades que s'interroguen el món des de diverses perspectives, i amb una programació que reflectirà un moment de creativitat efervescent en el panorama de la poesia contemporània, amb pluralitat d’estètiques i formes.