Tret de sortida oficial a la segona edició del festival ‘Errant. Itineraris d’Art i Pensament’

29/04/2021
Tindrà lloc entre el 9 i el 17 de juliol a la comarca del Solsonès i indagarà en els límits i les connexions entre la realitat i el món de la ficció

El Consell Comarcal del Solsonès ha acollit la presentació oficial de la segonaedició d’”Errant. Itieneraris d’Art i Pensament” que enguany se celebrarà entre

el 9 i el 17 de juliol de 2021 als municipis d’Olius, Sant Llorenç de Morunys i Pinós, a la comarca del Solsonès, i que indagarà en els límits i les connexions entre la realitat i el món de la ficció, a través de la paraula i de la creació artística.

Errant és un festival de caràcter anual i tinerant promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i que, enguany, compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès els tres ajuntaments mencionats, l’Arxiu Comarcal del Solsonès, l’empresa de pretensats Pujol i el col·lectiu Amisol.

El festival preveu una vintena d’activitats programades en el marc dels itineraris d’art, poesia i música, i pensament, que integraran diàlegs, tallers, concerts, performances i exposicions d’art. El detall de la programació es donarà a conèixer el mes de juny, quan es puguin acabar d’ajustar horaris i espais, sobretot pensant en les mesures sanitàries que s’hagin de prendre en aquell

moment.

El director de l’IEI, Joanjo Ardanuy, ha remarcat la importància d’anar consolidant Errant, cada any en una zona diferent del nostre territori, en una aposta per l’art i la reflexió més contemporanis, amb la voluntat de treure’ls de les àrees metropolitanes convencionals. També ha remarcat la voluntat integradora d’Errant, en aquesta ocasió amb la implicació del col·lectiu Amisol, de Solsona, i la seva vocació de servei al territori, a través de la implicació en el projecte dels tres ajuntaments i del Consell Comarcal, així com d’altres entitats i empreses. Finalment, ha incidit en la necessitat de reflexionar sobre els límits de la realitat i de la ficció, en aquesta societat a cavall entre el carrer i les xarxes socials, i ha aprofitat per recordar que la cultura és segura i que cal que es pugui retornar al carrer i als diferents públics, com a element essencial de la nostra societat i de la nostra manera de ser i d’expressar-nos.

El comissari d’Errant, Jesús Vilamajó, per la seva banda, ha presentat els

elements principals d’aquest Errant 2021, que obrirà les seves portes a Olius, a l’antiga fàbrica de pretensats Pujol, un espai culturalment inèdit i recuperat per a l’ocasió, on s’hi podrà veure una exposició col·lectiva d’art avançat i experimental que inclourà l’obra d’artistes joves de gran projecció.

Seguint amb aquest itinerari d’art, i amb l’ànim d’utilitzar la creació com a una eina útil per a la cohesió i la inclusió social, el nucli antic de Sant Llorenç de Morunys acollirà la instal·lació artística i col·laborativa Espai Reservat, de Maria Montseny. És una instal·lació infogràfica realitzada a partir de materials de rebuig que reflexiona sobre la situació privilegiada que viuen alguns sectors de la societat. Per fer aquest projecte, l’artista balaguerina compta amb la participació directa d’algunes persones amb discapacitat del col·lectiu Amisol, de Solsona. Pinós, on es troba el centre geogràfic de Catalunya, serà el marc que acollirà la reflexió sobre art i paisatge. Així, s’hi preveuen dues intervencions artístiques: Albert Gusi activarà SoniPinós, una petita instal·lació d’exploració sonora creada específicament per a Errant i, per la seva banda, l’artista Marta Bisbal realitzarà una intervenció artística itinerant que culminarà en aquest municipi del Solsonès.

Ambdues accions es complementaran amb una tertúlia conduïda per la comissària i investigadora d’art Diana Padrón on es reflexionarà sobre el lligam entre la creació artística amb el paisatge que la fa possible o on s’integra.

Pel que fa a l’espai de debat i reflexió, principalment se centrarà a la plaça Major de Sant Llorenç de Morunys, amb el programa Diàlegs a la plaça, on les periodistes culturals Emma Quadrada i Clàudia Rius conversaran amb l’assagista, pensadora i directora del Bòlit de Girona, Íngrid Guardiola i, per una altra banda, amb l’escriptor solsoní i president de la Casa dels Clàssics, Raül

Garrigasait. Aquests dos diàlegs es complementaran amb un altre on l’artista, investigadora cultural i col·laboradora d’Icat.fm i l’artista de net art i Dj La Sofy conversaran sobre la influència de TikTok i Onlyfans en els joves.

Aquest itinerari de pensament tindrà també la seva presència a Pinós, on la investigadora Anna Pazos i la cofundadora de la revista Branca, Júlia Bacardit, que formen el col·lectiu Les Golfes, reflexionaran sobre la ficció ambientada en el món rural, a partir de l’estereotip del “mascle de camp”, des del Manelic de Terra Baixa fins al personatge de la sèrie I love Dick, confrontant figures icòniques de la literatura de la Renaixença i de les sèries televisives

contemporànies, entre altres, en una reflexió atemporal que depassa els límits de gèneres, formats, gustos i modes. Per la seva banda, Olius acollirà el taller Instadeath, adreçat als més joves i dirigit pels artistes Daniel Moreno Roldan i Roc Herms on es parlarà dels usos d’Instagram.

Quant a l’itinerari musical, la Dj La Sofy serà l’encarregada d’amenitzar el vermut electrònic que tindrà lloc a Sant Llorenç de Morunys. El claustre del monestir d’aquesta localitat, acollirà, al seu torn, l’actuació del duet format per la vocalista Magalí Sare i la guitarra electrònica de Sebastià Gris oferirà el concert A boy and A Girl, considerat un dels discos europeus del que es coneix com a World Music.

Pinós també comptarà amb la seva presència musical i poètica, a partir de dues propostes ben diferents: la poetessa catalana Mireia Calafell i la violoncel·lista islandesa Björt Rùnars oferiran l’espectacle Varosha, un espectacle concebut a partir del poemari Nosaltres, qui, de Mireia Calafell, guardonat amb el premi Mallorca de poesia i poemari. I, com a cloenda, un entranyable concert amb el grup PLAN, liderat per Pau Riba, acompanyat d’en Llull, l’Anna i en Noè, en una

formació “clàssica” de conjunt modern (bateria-baix-guitarra-teclats).