El despoblament a les comarques de Ponent, eix a l’IEI d’una jornada emmarcada dins el projecte ‘Pobles abandonats’

09/11/2023

M. Carme Jiménez, Òscar Jané, Joan-Ramon González, Albert Pèlachs, Sisco Amorós, Susanna Solans i Carme Pinyol han estat els ponents

La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, ha destacat en la presentació que la problemàtica del despoblament és “una qüestió de país”

‘Abandonament i despoblament a les comarques de Ponent’ ha estat el títol de la jornada celebrada aquest dijous a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’objectiu de la sessió era presentar l’estat de la qüestió de l’abandonament i del despoblament en la zona de Ponent com a resultat del treball de camp i anàlisi realitzat en el marc del projecte ‘Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i el desenvolupament del territori: estat de la qüestió, anàlisi de les causes i processos vinculats’.

La benvinguda ha anat a càrrec de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, que ha destacat que la problemàtica del despoblament és “una qüestió de país” i un dels grans cavalls de batalla de l’actual equip de govern de la Diputació de Lleida, i com a exemple d’aquesta implicació de la Diputació, s’ha referit a la celebració del primer Congrés Català de Repoblament, que es va fer el passat mes de març a la Llotja de Lleida sota l’impuls de la corporació.

Rufach ha insistit en què “lluitar contra el despoblament” passa per “afavorir l’arrelament de projectes de vida al territori”, i això ha de ser el resultat d’activar polítiques transversals i, també, de la implicació i la col·laboració d’administracions i entitats, donant, per exemple, més suport a l’agricultura i a la ramaderia com a sectors econòmics claus que són. Tot plegat ha de servir per garantir una millor qualitat de vida als nostres municipis, que és la millor eina per lluitar contra el despoblament, ha conclòs.

Així, després de l’acte de benvinguda, s’ha dut a terme la presentació del projecte a càrrec dels seus coordinadors, M. Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner, i Òscar Jané, professor d’Història Moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona. En acabar, s’ha fet la valoració del projecte pel Grup de Treball de Ponent, a càrrec de Joan-Ramon González, coordinador territorial del grup.

Posteriorment, s’ha efectuat la Presentació dels ‘Mapes analítics dels pobles abandonats de Ponent: el cas de les comarques de la Noguera i la Segarra’, a càrrec d’Albert Pèlachs, del Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP) del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Finalment, ha tingut lloc la presentació del projecte ‘Patrimoni i cultura com a motor de reequilibri territorial a Llardecans i Isona’, amb la participació de Sisco Amorós i Susanna Solans (Centre d’Estudis d’Isona i Conca Dellà) i Carme Pinyol (Associació Fem Poble de Llardecans), actuant com a moderadora M. Carme Jiménez (Institut Ramon Muntaner). Es tracta d’un projecte finançat amb els Fons Europeu Next Generation de la Unió Europea, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dins del Pla d'ajudes per a ampliar i diversificar l'oferta cultural en àrees no urbanes.

En acabar, a l’Espai IX s’ha pogut assistir a una de les tres sessions que s’han programat de videomapatge ‘IRMU, 20 anys’, dedicat a l’associacionisme cultural i centrat especialment en centres d’estudis i ateneus, que fa un repàs als 20 anys de l’Institut Ramon Muntaner.