El Festival d’Astronomia del Montsec celebrarà el seu 9è aniversari homenatjant la figura del seu gran impulsor, Joan Oró

14/09/2023

Tindrà lloc de l’11 al 15 d’octubre al Parc Astronòmic del Montsec i oferirà tallers, experiments, visites guiades i música

Un concert de l’Orquestra Julià Carbonell a la Col·legiata d’Àger servirà com a cloenda per a l’esdeveniment, que s’ha presentat avui a l’IEI

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació de la novena edició del Festival d’Astronomia del Montsec, un esdeveniment que es durà a terme de l'11 al 15 d’octubre vinents i que commemorarà el centenari del naixement de Joan Oró, el gran impulsor del Parc Astronòmic.

La presentació ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; de l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués; i del director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador J. Ribas.

Segons ha detallat Ribas, durant els cinc dies del festival, que presenta “el millor programa que ha ofert mai”, el Parc obrirà les seves cúpules per apreciar els cels estrellats i observar-los des d'una perspectiva privilegiada. La programació serà intergeneracional i comptarà amb actes tant diürns com nocturns per a tots els públics, oferint una experiència en la qual es combinaran ciència i turisme amb activitats adreçades a totes les edats: tallers, experiments, espectacle de contes, visites guiades i concerts, entre d'altres, tot plegat sota l'espectacular cel del Montsec.

Estefania Rufach ha volgut felicitar la capacitat organitzativa que demostra contínuament el Parc, i en el cas d’aquest Festival, pel fet d’aconseguir oferir més propostes malgrat haver reduït el seu pressupost. En aquesta mateixa línia, l’alcaldessa Mireia Burgués s’ha congratulat pel fet que, més enllà del Parc, la Col·legiata d’Àger sigui l’escenari d’alguna de les activitats, amb la qual cosa també es promociona la cultura i es dona visibilitat al patrimoni.

Una de les activitats que es faran a la Col·legiata serà el concert de cloenda, el diumenge 15 a les 19.00 hores, en què l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, dirigida per Alfons Reverté, oferirà el concert ‘Els Planetes’, de Gustav Holst, en versió de Jordi Roure. L’actuació d’una trentena de músics en l’espai més emblemàtic d’Àger donarà pas a una activitat de descoberta dels planetes i de les constel·lacions del cel nocturn.

Un altre concert, en aquest cas amb dos sessions el dissabte 14 (a les 22.00 i a les 23.00 hores), serà el que, sota el nom ‘Música sota les Estrelles amb Asori, oferirà aquesta música català d’indie i pop-rock, que inclourà l’actuació ‘Misteri, amor i naus espacials’ al planetari Ull del Montsec i una sessió d'observació al Parc de Telescopis.

 

Pel que fa a les visites, es podrà gaudir de diferents sessions de la visita nocturna especial ‘El Cel de la Tardor’; de la passejada geològica ‘La Lluna i Mart a tocar pels carrers d’Àger’; de la visita ‘Explorant el Mart de Joan Oró’, recomanada per a públic familiar i que inclou una sessió de planetari i el taller Missió Viking a Mart a càrrec d’Univers Quark; de la visita-espectacle ‘L’Univers de Joan Oró’, amb l’espectacle audiovisual especial a l’Ull del Montsec dedicat a Joan Oró, a càrrec del Col·lectiu Free’t i Lauro.pro, i observació al Parc de Telescopis; la visita ‘Viatgers galàctics a la cerca de vida’; i de la visita ‘Experiments de Ciència amb Clowntifics’; i la visita diürna familiar ‘Viatge pel Sistema Solar’, sense oblidar les visites diürnes per a públic general.

Cal remarcar que el Parc Astronòmic del Montsec és el pilar bàsic de la recerca, formació i divulgació de l'astronomia a Catalunya. Sota aquesta premissa, el Parc organitza el Festival d'Astronomia amb la finalitat d'apropar la ciència a grans i petits com una nova forma de turisme: el turisme de les estrelles. En aquesta edició ho fa, a més, coincidint amb l’Any Oró, un programa commemoratiu impulsat per FGC Turisme que celebra el centenari del naixement del destacat bioquímic Joan Oró i Florensa (1923-2004), originari de Lleida. Aquest programa té com a objectiu principal acostar el llegat científic i els valors personals d’aquesta figura destacada en l’estudi de l’origen de la vida.

Cal recordar, en aquest sentit, que Joan Oró va assessorar la NASA en l'anàlisi de mostres lunars de les missions Apol·lo i va estar involucrat en els experiments de cerca de vida realitzats per les naus Viking a Mart. Per aquesta raó, l’edició d'enguany del Festival és especial en honor a l'Any Joan Oró. A més, el científic lleidatà va ser un dels grans impulsors a principis del segle XXI perquè el projecte del Parc Astronòmic del Montsec fos una realitat. Actualment, a la sala de temporals del Parc hi ha una exposició dedicada a aquest  fet.

Podeu consultar el programa complet i comprar les vostres entrades per a les activitats de pagament a: https://www.parcastronomic.cat/festival-astronomia-2023?lang=es.