El primer festival Errant es posa en marxa aquest divendres a Vilaller amb l’impuls de l’IEI i obre deu dies d’activitats a l’Alta Ribagorça

17/09/2020

Una exposició de dones artistes en un magatzem del poble servirà com a tret de sortida d’un certamen itinerant que neix amb el repte de donar veu a l’art més transgressor

Estefania Rufach defineix Errant com una eina de la voluntat de l’IEI d’arribar “a tot el territori” i destaca que la mostra inaugural evidencia que “l’IEI defensa la cultura en femení”

El festival itinerant Errant d'art i pensament es posarà en marxa aquest divendres al vespre a Vilaller amb l'exposició col·lectiva ‘Dones. Retòriques de poder i utopies del desig’. Errant se celebrarà a l’Alta Ribagorça fins al 27 de setembre, i en la seva primera edició pretén esdevenir un espai de referència i un punt de confluència entorn de l'art més transgressor, experimental i avançat i el pensament contemporani a les comarques de Lleida. El certamen compta amb l’organització de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el president de la qual, Joan Talarn, presidirà la inauguració.

De fet, en aquesta primera edició de l'Errant, i tenint en compte a les disposicions de seguretat aplicables a la pandèmia, l'IEI ha posat a disposició del públic sis-centes entrades entre els diferents actes, totes elles gratuïtes. La voluntat de l'IEI és que Errant, que cada any viatjarà a diferents contrades de les comarques de Lleida, faci arribar la cultura de qualitat directament a les persones de tot el territori. En paraules d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, un dels objectius més grans que s'ha plantejat l'IEI en el darrer any és “fer que l'art, que la música, que el pensament, que el teatre,... la cultura en general arribi a tot el territori lleidatà, que no es quedi tancat entre quatre parets, sinó que surti i que tothom en pugui gaudir”.

Amb Errant, continua Rufach, “fem aquest pas, fem un gran pas i portem, en aquesta primera edició, a l'Alta Ribagorça deu dies de cultura, deu dies d'exposicions, d'itineraris, de xarrades a la plaça, de música,... Deu dies d'artistes consagrats exposant al territori la seva obra però també provocant-nos amb ella i amb els seus pensaments”.

La vicepresidenta de l’IEI també ha remarcat el fet que es tracta d’un festival que naix amb vocació itinerant: “Aquest cop serem a l'Alta Ribagorça, però no ens ancorem, no ens fixem en un punt del territori, sinó que, per a l'any vinent, el que volem és que tota aquesta activitat cultural es pugui situar en un altre indret del territori i així, poc a poc, anar desplegant la cultura a tota la demarcació de Lleida”, precisa.

Centrant-nos en el cartell d’aquesta primera edició, una trentena d'artistes i professionals vinculats als mitjans de comunicació i al món de la imatge bastiran una programació de qualitat al voltant de tres itineraris: art, pensament i poesia-música, i que s’articularà carrers, places i edificis del patrimoni cultural i històric d'El Pont de Suert, Vilaller o la Vall de Boí mitjançant instal·lacions artístiques, diàlegs a la plaça o petites rutes poètiques i musicals. La exposició inaugural, comissariada pel responsable del festival, Jesús Vilamajó, s’emmarca dins ell programa ‘Art al magatzem’, en la qual es promou l'art reivindicatiu a partir de l'ús d'espais alternatius i de caràcter popular i rural.

Juana Dolores Romero Casanova, La Sofy, Nora Ancarola, Alexandra Garcia Pascual, Gema Polanco i Olga Olivera-Tabeni són les set creadores que oferiran al públic una visió heterogènia d'una realitat sotmesa als llenguatges de poder que ostenten les classes dominants. Estefania Rufach s’ha mostrat especialment satisfeta pel contingut i la natura d’aquesta mostra: “Estem molt contents de que la inauguració sigui amb una exposició de dones artistes, perquè, com passa en general, la dona sempre queda relegada en un segon pla. Tenim grans artistes dones, i que la inauguració sigui una gran exposició de la seva obra, per mi és una satisfacció i és demostrar al món que la igualtat també arriba al món de la cultura i que, nosaltres, des de l'IEI, som uns ferms defensors de la cultura en femení”.

Prèviament a la inauguració de l’exposició, es podrà gaudir de l’actuació del cantautor de la Segarra Xavier Mayora, que oferirà la ‘Cançó de les aixades,’ una tonada popular que sentia quan el seu avi anava al tros que tenia a La Figuerosa.

La poesia, la música i el pensament completaran les activitats del primer cap de setmana de l'Errant. Dissabte, a Vilaller, Juana Dolores Romero Casanova presentarà el seu poemari ‘Bijuteria’, mentre que a El Pont de Suert, Andrés Hispano, Fèlix Pérez-Hita, Josep M. Ganyet i Àlex Hinojo abordaran la relació entre les imatges i la influència que aquestes exerceixen a la nostra societat en un cicle de xerrades que es farà a la Nova Confraria. També dissabte repetirà Xavier Mayora, en aquest cas acompanyat de cinc músics virtuosos amb el concert Anartista.

Pel diumenge, les activitats se centraran a la Vall de Boí, d’una banda amb una ruta per les esglésies de Sant Feliu de Barruera, Santa Eulàlia d'Erill la Vall i Sant Joan de Boí i amb protagonisme per a les obres dels artistes Marco Noris, Sara Agudo, Blanca Viñas i Albert Alcoz, i de l’altra, amb la guitarra de Toti Soler versionant Jacint Verdaguer o Ovidi Montllor a l'església de Santa Maria de Taüll.

El festival continuarà durant el cap de setmana vinent amb Marcel Rubio Juliana, Olga Olivera-Tabeni, Christina Schultz, Pedro Torres, Alexandra Laudo, Poesia estripada, Salvador Alsius, Laia Soldevila, Natàlia Lloreta, Mireia Boya, Neus Borrell, Miquel Joan i Jordi Rallo.

Podeu trobar més informació al web del festival Errant: http://www.errant.cat.