El professor de filosofia Joan Ordi parla sobre ‘Aprendre a pensar’ en la penúltima sessió del cicle de conferències de l’IREL

14/03/2024
L’IEI serà també l’escenari, l’11 d’abril vinent, de la jornada de cloenda, en la que el teòleg Teodor Suau parlarà sobre ‘Amatents a l’escolta de Déu’

El professor de filosofia Joan Ordi ha signat aquest dijous una nova entrega del cicle de conferències de l’IREL (Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida) per aquest curs 2023-2024, en una sessió que ha tingut com a escenari l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Aquesta era la sisena de les set xarrades d’aquest cicle i la segona de les tres que acull l’IEI, en tots els casos sobre el tema ‘Aprendre’. En aquesta ocasió, Joan Ordi, doctor en Filosofia i llicenciat en Teologia, ha parlat sobre ‘Aprendre a pensar’, en una conferència en la que ha exposat que pensar significa, d’una banda, integrar els fets en conceptes i esquemes explicatius, com també desplegar una actitud crítica i analítica a la recerca de la veritat en si de les coses i del seu sentit, així com atrevir-se a explicitar els implícits personals i posar temporalment entre parèntesis la influència heretada. És per això que ha conclòs que aprendre a pensar demana adquirir l’hàbit de la flexibilitat mental i de l’actitud reflexiva com a estil de vida.

Joan Ordi ha pres el relleu de la pedagoga Mar Galceran, que el passat 8 de febrer va iniciar el periple del cicle de l’IREL a l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb ‘Aprendre a estimar’. La següent sessió que acollirà l’IEI, i que servirà com a cloenda del cicle, està programada per a l’11 d’abril amb el teòleg Teodor Suau i ‘Amatents a l’escolta de Déu’.

El cicle de conferències de l’IREL es va posar en marxa el 2 de novembre passat a la Sala d’actes del Rectorat de la Universitat de Lleida amb la lliçó inaugural que va oferir el professor i filòsof Gregorio Luri, titulada ‘Aprendre de la vida’. La seu de l’IREL va acollir les tres sessions següents, amb la psicòloga Natàlia Méndez i ‘Aprendre del sofriment’, la sociòloga Maria José Rosell (‘Aprendre dels pobres’) i la pediatra i psicòloga Montse Esquerda (‘Aprendre a conviure’).

L’organització del cicle té al capdavant l’IREL amb el suport de la UdL, l’IEI, la Diputació de Lleida i la Fundació Joan Maragall, tot plegat sota la coordinació de Joan Busqueta, David Jou, Josep Maria Forné, Manel Mercadé i Ramon Prat. En aquesta edició s’han volgut plantejar, entre d’altres qüestions, d’on aprenem i per què aprenem els humans, més enllà de l’aprenentatge que rebem en l’entorn familiar i escolar de la infància i la joventut.