Els límits entre la poesia visual i literària, eix de l’exposició Art i Paraula, que s’instal·la fins al setembre a la Zona Zero de l’IEI

21/06/2023
Impulsada per la Fundació Lluís Coromina, la mostra itinerant presenta una dotzena de parelles artista-poeta
L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha inaugurat aquest dimecres l'exposició Art i Paraula, una mostra comissariada per Fina Duran, Jesús Galdón i Martina Morittu que es podrà veure fins al 3 de setembre a la Zona Zero.

Art i Paraula és una mostra itinerant d’art contemporani i poesia catalana que vol donar a conèixer els vincles existents entre diversos artistes visuals i poetes de Catalunya. És amb aquest objectiu de crear un recorregut que permeti donar a conèixer les obres d’artistes i poetes de diferents generacions i llenguatges de la cultura catalana, que la mostra presenta una dotzena de parelles artista-poeta, tot buscant trobar els límits entre el poema visual i el poema literari.

Ho fa, com ha quedat dit, a través de les mirades d’un seguit d’artistes visuals, que dialoguen amb les obres de poetes. Així, Gerard Altaió proposa un reconeixement a Ausiàs March; Ester Xargay aporta una instal·lació que apropa als poemes de Felícia Fuster; Josep Guinovart capta, recull i interpreta la força expressiva de les ‘Decapitacions’ de Pere Quart; Amèlia Riera connecta amb l’obra de Salvador Espriu; Francesca Llopis s’uneix amb Maria Mercè Marçal; Jesús Galdón visualitza un poema de Carles Hac Mor; David Ymbernon converteix en obra una anècdota de la biografia de Joan Brossa; Mar Arza es mou entre Ramon Llull i V.A. Estellés; Jordi Tolosa transforma en ferro la poesia de J.V. Foix; Anna Llimós converteix en materialitat la paraula d’Àngels Moreno; i Lluís Vilà estableix una comunicació amb l’obra de Jorge Luis Borges.

Són en total, onze parelles, amb la particularitat que una de les unitats poeta/artista –­la dotzena– queda lliure per deixar un camí obert a noves creacions que mantinguin un nexe d’unió amb la itinerància de la mostra. L’empremta del recorregut queda marcada, doncs, en aquesta dotzena parella, que es defineix al mateix temps que es concreta quin és el trajecte a realitzar.

L’exposició arriba a Lleida sota l’organització de la Fundació Lluís Coromina i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la Fundació Felícia Fuster i Òmnium Cultural, a més de la col·laboració de la Factoria Cultural de Terrassa i l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. Amb aquesta mostra, la Fundació Lluís Coromina vol promoure les obres d’alguns dels representants més destacats de l’art i la poesia de Catalunya, i apropar aquestes dues vessants artístiques a nous públics a través d’una proposta interdisciplinària.