Joan Talarn inaugura a Tremp “la tradició” d’iniciar l’any a les Terres de Lleida amb un concert de l’Orquestra Julià Carbonell

04/01/2021
Preludi 21, amb l’Orquestra Julià Carbonell a l’Espai Cultural La Lira de Tremp, dona inici al Festival de Música OJC-Terres de Lleida, que recorrerà les poblacions de la demarcació

El concert vol enviar cada any un missatge diferent, enguany centrat en la Covid, motiu pel qual l’escenari ha estat la capital del Pallars Jussà, una de les poblacions més afectades per la pandèmia

El president de la Diputació qualifica el 2021 com “l’any sobre el qual tenim més il·lusions dipositades” després d’un 2020 “per a no oblidar”

L’Espai Cultural La Lira de Tremp ha acollit aquest vespre el concert ‘Preludi 21’, una nova experiència musical que ha impulsat l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Segons el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, “la Diputació de Lleida inaugura avui amb ‘Preludi 21’ la que serà en anys venidors la tradició d’iniciar l’any a les Terres de Lleida amb un concert de l’Orquestra Julià Carbonell”. Al concert han assistit unes 160 persones, lleugerament per sota del 50% de l’aforament de la sala, respectant totes les mesures de seguretat i higièniques establertes per les autoritats sanitàries.

 

Joan Talarn ha estat acompanyat de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; de l’alcaldessa de la capital del Pallars Jussà, Maria Pilar Cases, i de diferents regidors de l’Ajuntament de Tremp, així com del vicepresident del Consell Comarcal, Martí Cardona, i la delegada del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós. 

Aquest concert serveix per obrir l’any i donar la benvinguda a una nova etapa de concerts per tot el territori lleidatà de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida emmarcats dins del ‘Festival de Música OJC – Terres de Lleida’. Aquesta actuació ha volgut ser el preludi dels dotze mesos de l’any, en aquest cas el 2021, i d’aquí el nom: ‘Preludi 21’. S’ha escollit Tremp en solidaritat i record a les persones afectades pel brot de la pandèmia, especialment virulent, en les darreres setmanes.

En una breu intervenció abans de l’actuació musical, Joan Talarn ha qualificat l’any 2020, “que de manera col·lectiva ha estat el pitjor any de les nostres vides”, com “un any per a no oblidar als que se’ns han marxat, per a no oblidar als que ens han ajudat, per a no oblidar als l’hem superat”. I l’ha contraposat a l’acabat d’estrenar 2021: “l’any sobre el qual més il·lusions tenim dipositades, que sigui l’any de la vacuna que ens immunitzi contra la Covid, l’any de la recuperació socioeconòmica i, a causa de tot això, l’any en que ens tornem a veure les cares, fer-nos abraçades i petons”.

Talarn ha destacat que “som éssers socials i tenim la necessitat d’un contacte físic que la malaltia ens ha vetat”, al temps que “som éssers culturals. Al llarg dels segles, també creuats per pandèmies i guerres totals, l’ésser humà ha construït la seva identitat a través de les diferents mostres culturals i, potser, sigui la música la que més bé resisteix el pas del temps, la que millor ens ajuda a expressar el dol, però també les il·lusions i l’alegria de viure”.

L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha volgut recordar “els padrins i el personal sanitari que aquests dies ho han passat tan malament”, donant “una abraçada als familiars dels que ens han deixat”, per expressar el desig que “la música ens ompli dels records viscuts al 2020 i ens faci encarar el 2021 amb esperança i salut”.

Sota la batuta d’Alfons Reverté i amb Joan Espina com a violí solista, el programa musical ha estat dividit en quatre parts, fent referència a les quatre estacions de l’any, ja que l’OJC ha interpretat fragments d’aquesta magnífica obra de Vivaldi contraposant-la amb bandes sonores de cinema –des de ‘Cinema Paradiso’ a ‘El violinista a la teulada’. L’aproximació a cançons populars modernes, com el ‘Viva la vida’ de Coldplay o un petit homenatge a la música d’ABBA, ha completat el programa, que ha estat retransmès en directe per Lleida TV i via streaming.