La Diputació de Lleida i l’IEI doten amb 5.000€ el premi a la millor pel·lícula catalana del nou Visual Art Festival Internacional de Cinema de Lleida

06/10/2020

Se celebrarà del 29 d’octubre al 8 de novembre al CaixaForum, Screenbox Lleida i a l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL

S’ha articulat en tres seccions (Cinema del món, Cinefutur i Som Cinema) i s’inaugurarà amb la presència de Jaume Balagueró i Juan Mariné

El nou certamen vol ser un referent del talent emergent i naix amb el compromís de fer transversals els continguts de l'agenda 20-30 de Nacions Unides

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat aquest matí en la presentació del Visual Art Festival Internacional de Cinema de Lleida, que se celebrarà del 29 d’octubre al 8 de novembre al CaixaForum, Screenbox Lleida i a l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL.

L’acte de presentació ha tingut lloc al IMAC (Institut Municipal d’Acció Cultural de Lleida) i, a més d’Estefania Rufach hi han intervingut l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el regidor de Ciutat i Cultura de la Paeria, i Santi Lapeira, director del Visual Art. També s’ha comptat amb la presència del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

L’IEI i la Diputació de Lleida col·laboren amb el Visual Art Festival Internacional de Cinema de Lleida, un projecte que neix amb la voluntat de fomentar l'accés del públic al cinema com un art i un vehicle de comunicació. En la seva intervenció, Rufach ha expressat la seva satisfacció per poder tornar a posar en marxa projectes culturals “després de sis mesos tan durs”, així com per la bona estesa amb la Paeria a l’hora de fer-ho. La vicepresidenta de l’IEI i de la Diputació s’ha mostrat convençuda que el Visual Art “naix per quedar-se” i que situarà Lleida al món del cinema, motiu pel qual ha reiterat la seva satisfacció per poder-hi participar.

El nou certamen aspira a convertir-se en un referent del talent emergent en l'àmbit audiovisual, apostant pels nous formats i llenguatges, amb el compromís clar de fer transversals els continguts de l'agenda 20-30 de Nacions Unides pel desenvolupament sostenible i l'acció per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i les perspectives de les persones a tot el món, un fet que també ha posar en valor Estefania Rufach.

El Festival s'articula en tres grans seccions que són en si mateixes propostes independents i complementàries alhora: Cinema del món, Cinefutur i Som Cinema. Algunes dades fan palesa la dimensió del festival: s’han rebut 3.753 inscripcions, 34 llargmetratges de ficció, 121 curtmetratges de ficció, 15 llargmetratges documentals i 8 curtmetratges documentals, i 51 dones directores formen part del programa de l’edició

El Visual Art Festival Internacional de Cine de Lleida presentarà en la seva primera edició un format adaptat a les circumstàncies actuals, combinant les projeccions i les activitats presencials així com la possibilitat d’accedir on-line a la programació de alguns dels llargs i curts que conformen el programa oficial del certamen.

El festival s’inaugurarà amb la presencia del director Jaume Balagueró, que rebrà el Premi d’Honor del Festival, i de Juan Mariné, el mític director de fotografia i restaurador de la Filmoteca Espanyola, que enguany fa 99 anys. Mariné rebrà el premi d’Honor a tota la carrera.

La pel·lícula que obrirà el festival és ‘For Sama’ (Para Sama) una producció co-dirigida per la realitzadora Waad a-Kateabi i el realitzador Edward Watts, una multipremiada pel·lícula, dura i imprescindible, triomfadora dels Premis BAFTA (premiada també com a millor documental i millor pel·lícula britànica), que ha passat pel Festival de Cannes i que ha estat rebuda per la crítica de manera espectacular. Els curtmetratges ‘Ni oblit ni perdó’ i ’Ama’ es projectaran també a la gala d’inauguració.

Vuit pel·lícules competiran pel Premi a la millor pel·lícula de producció catalana amb una assignació de 5.000€, premi patrocinat per la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que es lliurarà a la cloenda. La secció oficial Cinema del món presentarà 12 pel·lícules a competició que opten al palmarès del festival. Entre elles, l’últim treball de Anthony Hopkins, ‘The father’, sota la direcció de Florian Zeiler, ‘El diablo entre las piernas’, d’Arturo Ripstein, ‘Lúa vermella’, de Lois Patiño, i ‘Woman of the photographs’, de Takeshi Kushida.

La participació de cineastes de tot el món s’estén també a les seccions de cinema experimental i de documentals, vinculada a l’agenda 20-30 de Nacions Unides i els seus objectius de sostenibilitat, igualtat i eradicació de la pobresa. Documentals com ‘Santuari’, produït en col·laboració amb Green Pace amb la interpretació de Javier Bardem, o ‘Nuestra bandera jamás serà roja’ (sobre la falta de independència del periodisme a Brasil) o el documental produït per Johnny Deep ‘Akicita: the battle of Standing Rock’.

L’aposta pel nou talent es reforça amb el premio Futur Talent, que ha estat atorgat a quatre joves estudiants de cinema de prestigioses acadèmies i universitats de l’Escuela Veracruzana de Cine de Veracruz (Mèxic) i la National Academy of Film & Theatre Arts in Sofia (Bulgària) i la Film at the University of Applied Sciences de Dortmund (Alemania).

Som Secundària i Som Confinants son dos de las iniciatives que Som Cinema presenta. Cinema realitzat per alumnes de secundària i la ciutadania en temps de confinament. 12 curtmetratges es presentaran a la secció Som Secundària i 25 a Som Confinants.

El festival celebrarà també el 60 aniversari de l’estrena de ‘Dode’s K-Den’, d’Akira Kurosawa, i rendirà homenatge a la cineasta Agnès Varda (de la que projectarà una copia restaurada de ‘Sans toi ni loi’, el primer film protagonitzat Sandrine Bonnaire), al cineasta català Josep Maria Forn, amb la projecció de ‘La piel quemada’, i al productor Paco Poch, del que presentarà la seva última producció, el documental ‘Jaume Plensa, ¿me oyes?’.

El festival també posarà en valor els fons de cinema experimental del Museu Morera amb la projecció de 7 curtmetratges d’Albert Bayona. A més, els videojocs cinemàtics i la presencia del català al cinema seran l’eix de les dos taules rodones del festival.