La Fundació Lluís Coromina i l’IEI conviden a conèixer una dotzena de parelles artistes-poeta amb la mostra itinerant Art i Paraula

27/06/2023


L’exposició, que ja va obrir portes la setmana passada, ha estat inaugurada oficialment aquest dimarts en un acte en què hi han pres part Estefania Rufach i una de les comissàries de la mostra, Fina Duran

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha inaugurat aquest dimarts de manera oficial l'exposició Art i Paraula, una mostra que va obrir portes dimecres passat i que es podrà veure fins al 3 de setembre a la Zona Zero de l’IEI.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència d’Estefania Rufach, vicepresidenta en funcions de l’IEI, i de Fina Duran, comissària de l’exposició juntament amb Jesús Galdón i Martina Morittu.

Art i Paraula és una mostra itinerant d’art contemporani i poesia catalana que vol donar a conèixer els vincles existents entre diversos artistes visuals i poetes de Catalunya. És per això que presenta una dotzena de parelles artista-poeta de diferents generacions i llenguatges de la cultura catalana, tot buscant trobar els límits entre el poema visual i el poema literari.

Les parelles proposades són Gerard Altaió-Ausiàs March, Ester Xargay-Felícia Fuster, Josep Guinovart-Pere Quart; Amèlia Riera-Salvador Espriu, Francesca Llopis-Maria Mercè Marçal, Jesús Galdón-Carles Hac Mor, David Ymbernon-Joan Brossa, Mar Arza-Ramon Llull i V.A. Estellés, Jordi Tolosa-J.V. Foix, Anna Llimós-Àngels Moreno, Llorenç Rosanes-Meritxell-Cucurella i Lluís Vilà-Jorge Luis Borges. La presentació de la mostra a l’IEI ha incorporat l'obra de Meritxell Cucurella-Jorba, el dígraf del desitx i Llorenç Rosanes Mulet (forat/nafra). Els artistes han decidit eliminar el títol del poema (extret del llibre ‘La volumetria del neguit’) i no posar cap títol a la imatge, sinó que és el conjunt el que pren ara un títol que mostra maneres similars de mirar el món de dos creadors que es dediquen a escriure'l i retratar-lo per mirar d'entendre'l.

L’exposició ha arribat a Lleida sota l’organització de la Fundació Lluís Coromina i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, la Fundació Felícia Fuster i Òmnium Cultural, a més de la col·laboració de la Factoria Cultural de Terrassa i l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. Amb aquesta mostra, la Fundació Lluís Coromina vol promoure les obres d’alguns dels representants més destacats de l’art i la poesia de Catalunya, i apropar aquestes dues vessants artístiques a nous públics a través d’una proposta interdisciplinària.