La Fundació Privada Horitzons 2050 presenta el Sant Miquel de les Lletres, una setmana de literatura en català a Lleida

07/09/2023
Del 18 al 24 de setembre es programaran debats a les llibreries de la ciutat i hi haurà parades de llibres en català a la plaça de la Catedral i al Pati de l’IEI els dos darrers dies

La Fundació Privada Horitzons 2050 ha presentat aquest dijous a l’Institut d’Estudis Ilerdencs el Sant Miquel de les Lletres, una nova activitat literària que tindrà lloc a la ciutat de Lleida del 18 al 24 de setembre.

El president de la Fundació, Antoni Gelonch, juntament amb la vicepresidenta segona del Gremi de Llibreters de Catalunya, Mertxe París, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch, i la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, han estat els encarregats de donar a conèixer unes jornades que portaran el nom del segon patró de la ciutat amb l’objectiu de conferir a l’esdeveniment el caràcter festiu i el sentiment de pertinença que li corresponen. Pel que fa a l’agenda d’actes, de dilluns a divendres es programaran debats i tallers a les llibreries lleidatanes, mentre que el cap de setmana aquests mateixos establiments sortiran al carrer amb parades de llibres en català, concretament a la plaça de la Catedral i al Pati de l’IEI, que també acolliran sessions de conta-contes per als més menuts i sengles vermuts literaris.

Per a Gelonch, es tracta que “editors, llibreters, autors i públic puguin intercanviar experiències i coneixements” al llarg de ‘7 dies de literatura en català’, tal com resa el lema d’aquesta nova iniciativa per part de la Fundació Privada Horitzons 2050, que pretén contribuir eficaçment a la difusió i estima del català entre els seus conciutadans. I és que “la situació de l’ús de la llengua catalana esdevé una qüestió complexa i objecte de debat públic”, apunta el president de l’entitat, que ha volgut agrair la complicitat i col·laboració de tots els agents del sector, tant d’entitats (Ateneu Popular de Ponent, Òmnium Cultural, Ajuntament de Lleida i Diputació de Lleida/IEI), com de llibreries (Abacus, El Genet Blau, La Fatal, La irreductible i la Llibreria Caselles) i editorials (Editorial Fonoll i Pagès Editors).

Per la seva part, Estefania Rufach ha destacat que Lleida acollirà “set dies de literatura en català, set dies d’activitats, parades, vermuts literaris i set dies de debats”. Puntualitzant sobre els debats, Rufach ha explicat que aquests tenen per objectiu que la societat sigui més coneixedora, aprengui i la faci més lliure. Com ha explicat Rufach, l’IEI serà seu d’algunes d’aquestes activitats i des de la institució “estem molt contents de poder ser partícips”. Per últim, la vicepresidenta ha volgut tenir unes paraules d’agraïment cap a Antoni Gelonch per la gran feina que ha fet al llarg de la seva vida per la cultura. 

La Fundació Privada Horitzons 2050 organitza la primera edició del Sant Miquel de les Lletres mitjançant un comitè creat per a l’ocasió que ha comptat amb la participació del president d’Òmnium Ponent-Lleida, Andreu Vàzquez; la vicepresidenta segona del Gremi de Llibreters de Catalunya, Mertxe París; el llibreter Jordi Caselles; la presidenta de l’Ateneu Popular de Ponent, Carmina Pardo; l’escriptora Marta Alòs; els editors de Fonoll i Pagès, Josep Gelonch i Joana Soto respectivament, i el mateix Antoni Gelonch, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi 2023. També hi col·laboren el Ministeri de Cultura i Esports, el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida, la Paeria, el Gremi de Llibreters de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (EDITORS.CAT).

PROGRAMACIÓ
Dilluns 18 de setembre

“COM FOMENTEM LA LECTURA?”

Lloc: Abacus

Horari: 19.00-20.30 h

Montse Ayats, directora del Pla Nacional del Llibre i la Lectura (Generalitat de Catalunya)

Eulàlia Pagès, editora (Pagès Editors)

Anabel Ramos, bibliotecària (BPL)

Àngel Ibaceta, mestre, director de l’institut escola Torre Queralt (Secà de Sant Pere)

Modera: Jordi Caselles, llibreter (Llibreria Caselles)

Dimarts 19 de setembre

TALLER PRÀCTIC PER CONÈIXER EINES DE DINAMITZACIÓ LECTORA A L’AULA

Lloc: Sala Alfred Perenya (La Paeria)

Horari: 18.00-19.30 h

A càrrec d'Àgata Losantos, especialista en foment lector

Coordina: Mertxe París (El Genet Blau)

Dimecres 20 de setembre

‘MEDIÀTICS VS PERIFÈRICS’

Lloc: La Fatal

Horari: 19.00-20.30 h

Toni Aira, periodista

Emili Bayo, escriptor

Maria Bohigas, editora

Marta Alós, escriptora

Josep Gelonch, editor Editorial Fonoll

Modera: Anna Sáez, periodista

SOPAR ESTELLÈS

Lloc: Cafè del Teatre de l'Escorxador

Horari: 21.00 h

Poemes musicats de Vicent Andrés Estellés a càrrec de Borja Penalba

Dijous 21 de setembre

‘PER QUÈ NO ENS INTERESSA LA CULTURA?’

Lloc: Llibreria Caselles

Horari: 19.00-20.30 h

Ferran Sáez, filòsof i escriptor

Mònica Terribas, periodista i professora universitària

Tatxo Benet, directiu sector de l’audiovisual

Antoni Gelonch, escriptor i dinamitzador cultural

Modera: Jordi Souto, llibreter (La Fatal)

Divendres 22 de setembre

‘HI HA UNA LITERATURA FEMINISTA?’

Lloc: La irreductible llibreters

Sílvia Soler, escriptora

Montse Sanjuan, escriptora

Carmina Pardo, presidenta de l’Ateneu Popular de Ponent

Anna Punsoda, escriptora

Modera: Anna Gómez, periodista

Dissabte 23 de setembre

PARADES AL CARRER

Lloc: Plaça de la Catedral

Horari: 11.00-20.00 h

Signatures de llibres promocionades per les editorials i les llibreries

Conta-contes

Lloc: Pati de l’IEI

Horari: 11.30-12.30 h

‘L’Univers de Joan Oró’, a càrrec de Mertxe París (El Genet Blau)

VERMUT LITERARI

Lloc: Pati de l’IEI

Horari: 13.00-14.00 h

Amb Xavier Graset (acompanyat de Magda Gregori, Marta Alós, Francesc Canosa i Antoni Gelonch)

Diumenge 24 de setembre

PARADES AL CARRER

Lloc: Plaça de la Catedral

Horari: 11.00-14.00 h

CONTACONTES

Lloc: Pati de l’IEI

Horari: 12.00-13.00 h

‘Un gos de nom Rovelló’, a càrrec de Mertxe París (Llibreria Genet Blau)

VERMUT DELS ESCRIPTORS I EDITORS DE PONENT

Lloc: Pati de l’IEI

Horari: 13.00-14.00

Acompanyament de grup de música jazz

 

La Fundació Horitzons 2050 té com a objecte el foment del debat sobre el present i el futur de les terres de Ponent en els àmbits econòmic, social, cultural i patrimonial, així com la promoció i realització d’activitats culturals d’ampli espectre en l’àmbit de les humanitats.  

Entre les seves inquietuds es troben: el foment del debat sobre el present i el futur de les terres de Ponent en els àmbits econòmic, social, cultural i patrimonial; la promoció i realització d'activitats culturals d'ampli espectre en l'àmbit de les humanitats; l'organització d'activitats de suport al llibre en català; la contribució a la recuperació i difusió del patrimoni cultural històric en tots els àmbits de les belles arts; el foment d'activitats lligades a les noves tecnologies de la informació i la comunicació; el foment de les vocacions científiques i tecnològiques, especialment entre les noies joves, i qualsevol altre que contribueixi al progrés científic, cultural, social i econòmic de les terres de Ponent, sempre inserides en el conjunt de la catalanitat.

A banda del Sant Miquel de les Lletres, la Fundació Horitzons 2050 té previst organitzar diverses activitats enguany. Entre aquestes destaquen la Biennal de Gravat de Lleida, el Programa Iltirta, la publicació de la revista ‘Horitzons’ i la celebració del Seminari Neoruralitats.