La intel·ligència artificial i la creativitat, a debat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs

13/11/2023
L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns la darrera de les dos Jornades sobre intel·ligència artificial i creativitat que organitza la Secció d’Arts i Patrimoni de l’IEI.

La jornada ha dut per títol ‘Reflexions al voltant d’un nou món que ja incideix en les nostres vides’ i ha estat la segona entrega d’una iniciativa que va viure la seva primera sessió el passat 30 de setembre al Museu Trepat de Tàrrega.

Avui, la jornada s’ha desenvolupat sota el format de taula rodona moderada per Jaume Espinagosa, membre de la Secció d’Arts i Patrimoni de l’IEI, en la que els ponents participants han disposat d’uns deu minuts per exposar les línies bàsiques del seu relat, per després donar pas a un debat entre ells i el públic assistent.

Pel que fa als ponents, la doctora ‘cum laude’ en mitjans, comunicació i cultura Patrícia Ventura ha parlat sobre ‘Ni és intel·ligència ni és artificial. Interpretació crítica de les narratives sobre les tecnologies algorítmiques’; el fotògraf Jordi Vicenç Pou, sobre ‘Fotografia, realitat i IA. La nova fotografia’; l’enginyer informàtic Josep Maria Ganyet, sobre ‘Pot ser creativa la IA?’; la filòsofa Montse Garcia, sobre ‘El somni d’Asimov’; i l’artista Josep Giribet, sobre ‘La intel·ligència artificial i el seu impacte en la creació artística’.

L’objectiu ha estat reflexionar sobre la capacitat creativa d’aquesta nova eina tecnològica i fer-ho a través de veus autoritzades en la matèria, com és el cas dels ponents participants.