La música de Pascual i els Desnatats i d’Athanàgia i el teatre de La Pantomima i de La Màxima, al cartell de la Festa Major de l’IEI

10/07/2023
La poeta i activista cultural Meritxell Cucurella-Jorba serà l’encarregada de conduir el pregó inaugural, que es darà dilluns vinent

La Festa Major canvia de format i, en lloc d’oferir actes cada dissabte, reunirà tota la programació en una setmana, la que va del 17 al 22 de juliol

 

La Festa Major de l’Institut d’Estudis Ilerdencs oferirà, per tercer any consecutiu, un seguit de propostes que tenen com a nexe comú el repte d’obrir la institució a la ciutadania i de fer-ho a través de la cultura.

La gran novetat per aquest 2023 és que la Festa Major canvia de format, atès que, en lloc d’oferir actes cada dissabte de juliol, reunirà tota la programació en una setmana, la que va del dilluns vinent, 17 de juliol, fins al dissabte 22, sempre a les 19.00 hores. Allò que no variarà serà la natura de les propostes, adreçades a un públic familiar i que seran de caire musical i teatral, com tampoc l’escenari que les acollirà, el Pati de l’IEI, l’espai més emblemàtic de la casa.

Entrant més en detall en el programa, les activitats es posaran en marxa el dilluns 17 amb el pregó de Festa Major, que anirà a càrrec de la poeta i activista cultural Meritxell Cucurella-Jorba. Ho farà amb una proposta que, des d’un espai escènic minimalista, unirà passat, present i futur per crear bellesa.

El dimecres 19 serà el torn per a l’actuació de Pascual i els Desnatats, tres membres de La Terrasseta de Preixens (Roger Pasqual, Albert Sala i Marc Vilarrubias) que cavalquen entre els clàssics de la rumba, els èxits de la música catalana d'altres temps i versions del seu propi grup.

El dijous 20, el protagonisme serà per al grup La Pantomima, que representarà ‘Estereotips’, un espectacle al voltant de la igualtat de gènere i el no a la violència de gènere-LGTBIQ que no deixarà ningú indiferent.

Passant al divendres 21, petits i grans podran gaudir d’un concert dels menarguins  Athanàgia (Arcadi Minguet i Lluc Casals), un projecte que integra gran varietat d’estils musicals que van des del rock progressiu fins al flamenc passant per la música electrònica, i que incorpora el handpan, un instrument amb només 20 anys de vida.

La Festa Major de l’IEI acabarà el dissabte 22 amb la representació de l’obra ‘Un conte enrere’, a càrrec de la companyia de teatre inclusiu La Màxima, formada per artistes amb diversitat funcional de la Fundació Privada Ilersis. Es tracta d’una creació col·lectiva on totes les persones que estan implicades en el projecte han treballat per a la construcció de l’espectacle.

Cal recordar que la primera Festa Major de l'IEI es va organitzar a l’estiu del 2021 com a resposta a la delicada situació que el sector cultural estava patint arran de la pandèmia, tot buscant donar suport i promoure les activitats culturals, reiterant que la cultura és segura i animant els ajuntaments i les associacions culturals perquè contractessin cultura i promoguessin activitats culturals. A la vegada, es volia convidar tothom a creuar la porta de l'edifici de l’IEI i descobrir el Pati, un espai obert a la ciutadania i on tothom s'hi pogués trobar a gust.