L’Acadèmia del Cinema Català presenta a l’Institut d’Estudis Ilerdencs el Servei d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques

02/10/2023
La jornada s’ha articulat mitjançant dos xerrades, una dedicada al sector acadèmic i l’altra destinada al públic professional

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull aquest dilluns la presentació, per part de l’Acadèmia del Cinema Català, del Servei d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques. La iniciativa compta amb el suport del mateix IEI i de la Diputació de Lleida.

La presentació d’aquest servei s’ha articulat mitjançant dos xerrades, una primera en horari matinal dedicada al sector acadèmic, i una segona, que tindrà lloc aquesta mateixa tarda, destinada al públic professional. Per a la sessió matinal, s’ha convidat a participar els alumnes i el professorat de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió de Lleida; del centre de Formació Professional Ilerna; del Grau en Comunicació i Periodisme Audiovisual de la Universitat de Lleida; i de l’Escola d’Art Aula Municipal de Teatre de Lleida.

En les dos sessions programades, la directora de l’Acadèmia, Laia Aubia, ha parlat sobre la feina que s’està desenvolupant per a l’elaboració del Protocol Guia per a la prevenció de les violències masclistes i LGTBIQ-fòbiques en el sector audiovisual i de les arts escèniques. Per la seva part, Aina Troncoso, psicòloga especialitzada en l’abordatge de violències masclistes i encarregada d’atendre les persones usuàries del Servei d’atenció, ha explicat el seu funcionament i ha donat algunes claus per a la detecció immediata de casos.

El Servei d’atenció i prevenció dels abusos va néixer l’any 2021 amb l’objectiu de proporcionar eines i acompanyar les víctimes en el seu procés d’orientació cap a la detecció i reparació de possibles abusos, així com amb la voluntat d’elaborar un protocol pioner especialitzat en el sector audiovisual i de les arts escèniques. Des de llavors, s’han acompanyat 11 víctimes i 2 testimonis de la mà d’Aina Troncoso i l’advocada Carla Vall; s’està culminant l’elaboració del protocol de la mà del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, així com un estudi exploratori de la figura de coordinació d’intimitat; s’ha creat un Observatori de les violències masclistes per identificar dinàmiques, necessitats i resistències; i s’ha aprovat un codi de conducta per a la pròxima edició dels Premis Gaudí.

El curs passat ja es van organitzar xerrades informatives sobre el Servei en set centres, i aquest any es preveu dur-ne a terme una desena més.