L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull la desena edició dels Abrils de l’Hospital, que es farà en format virtual els dies 26 i 27

20/04/2021
El tema principal d’aquesta edició serà ‘Hospital i malalts en temps d’epidèmies (ca. 1300-1500)’.

Prop d’una trentena d’especialistes estan citats a participar en aquesta trobada anual centrada en el món hospitalari.

 

Els propers dies 26 i 27 d’abril se celebrarà la desena edició dels Abrils de l’Hospital, una trobada anual que, des de fa deu anys, aplega especialistes d’abast internacional interessats en el món hospitalari. Per complir amb les mesures de seguretat, aquesta edició es realitzarà en format virtual a través del canal culturaiei.cat.

Els Abrils de l’Hospital va ser una iniciativa de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona que va iniciar el seu recorregut l’any 2012 a Barcelona. Des de llavors, els Abrils han fet un llarg trajecte passant per l’Hospitalet de l’Infant, Girona, Tarragona, Reus, Saragossa, Palamós, Gandia i Lleida. Enguany, vint-i-vuit especialistes estan citats a compartir les seves investigacions sobre malalts i hospitals en temps d’epidèmies, el tema principal d’aquesta edició. 

El 17 d’abril de 1401 es van posar les quatre primeres pedres de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Aquesta data, que també guarda una estreta relació amb Lleida, és la que dona títol a les jornades. El 13 d’abril de 1454, una solemne processó presidida pel degà Manuel de Montsuar, el canonge Antoni de Vall-llebrera i els paers Lluís de Montsuar i Bernat Gralla, va col·locar la primera pedra de l’Hospital General de Santa Maria, avui seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. De fet, l’IEI acull la present edició i ja fa uns anys que impulsa l’estudi dels hospitals a les terres de Lleida.

La pandèmia provocada per la Covid-19 és un desafiament per a la humanitat, però no és l’únic que les malalties contagioses han provocat. La desena edició dels Abrils de l’Hospital afronta el repte d’estudiar, des de diferents perspectives, l’impacte que les malalties altament contagioses van tenir durant l’edat mitjana i inicis de la moderna. Es tractaran temes com ara la gestió municipal durant una pesta, cultura i malaltia, el funcionament dels hospitals en temps de crisis, etc., temes molt actuals que ja estaven a l’ordre del dia fa cinc-cents anys.