L’Institut d’Estudis Ilerdencs fa costat a Nilak, un projecte de circ i teatre itinerant i descentralitzador que viatjarà per primer cop a la demarcació de Lleida

03/10/2023
La iniciativa s’instal·larà a Vilaller del 12 al 22 d’octubre, en la que serà la primera experiència a casa nostra des que es va iniciar l’any 2021

La proposta ofereix a les institucions locals la possibilitat de tenir un espai on poder programar espectacles

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la presentació del projecte Nilak, una iniciativa de circ i teatre itinerant que té com a essència una voluntat descentralitzadora i un afany per arribar a la totalitat del territori. Aquest projecte transformador, lligat a la creació contemporània i a totes les disciplines de les arts en viu i que treballa per democratitzar l’accés a la cultura s’instal·larà per primer cop a les comarques lleidatanes, concretament a Vilaller del 12 al 22 d’octubre.

La presentació ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, d’Agustí Jiménez, vicepresident primer de la Diputació de Lleida, de M. José Erta, alcaldessa de Vilaller, d’Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, i d’Oriol Escursell, membre de Nilak.

La carpa de Nilak, projecte que es va estrenar el 2021 a Vilalba dels Arcs amb la voluntat de crear un espai escènic itinerant per aquelles comarques de Catalunya que no disposen d’un teatre (un 26% de les comarques segons dades del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) s’instal·larà per primera vegada a la província de Lleida, en aquest cas a l’Alta Ribagorça, després de viatjar per la Terra Alta i la Conca de Barberà amb una ocupació fins el dia d’avui del 97%. L’arribada de la carpa marca així un nou projecte a la província de Lleida després del treball conjunt amb l’IEI durant aquests anys per poder-lo dur a terme.

El projecte, coordinat amb l’Ajuntament Vilaller i que té el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’instal·larà a Vilaller del 12 al 22 d’octubre, on durant 10 dies la carpa i el municipi acolliran diverses actuacions, creacions i tallers de circ i dansa amb propostes que aniran des de públic familiar a l’adult, i amb activitats que permetran descobrir diferents singularitats del municipi i la comarca.

Durant les dues setmanes, la carpa i la població acolliran companyies com ara Moon Ribas&Quim Girón, Clara Poch/ Mumusic circus o Vivian Friedrich. La carpa comptarà també amb la participació de diferents artistes vingudes de la província de Lleida, com Sílvia Capell (En diciembre), Júlia Farrero, Irene Baró o Ntalades, i amb la participació d’entitats locals com els Amics de Vilaller o El Trinquet Teatre.

A part de les activitats d’exhibició, l’estada comptarà aquest cop amb tallers per a infants i famílies de dansa i circ amb Animació en acció i Irene Baró, a més del binomi de dansa tradicional realitzat pel Grup Dansada de Vilalba dels Arcs i Marga Joaniquet (Ball Tatero de Vilaller). La Traça cultural proposarà, també, un taller pràctic d’anàlisi dels hàbits culturals dels pirinencs i pirinenques, el mateix dia que la llibreria El Refugi de la Seu d’Urgell estarà present durant tot el dia.

L’artista Asvin López serà l’encarregada de la direcció de la creació comunitària que es durà a terme amb la col·laboració d’habitants del municipi i la comarca, i que es crearà in situ durant l’estada del projecte. A més, durant els 10 dies es realitzaran visites guiades per la població, amb Maria José Erta o la descoberta del cel nocturn amb Kike Herrero i Txell Centeno.

Gràcies a la col·laboració també del Servei de Biblioteques Públiques de Catalunya, el projecte #LLegim el circ, tornarà de nou aquest cop a la Biblioteca Municipal del Pont de Suert.

Les entrades, que han estat a la venda durant una setmana en exclusiva per als veïns i veïnes de Vilaller, es posaran a la venda per internet a partir d’aquest dimarts 3 d’octubre a https://entradium.com/es/organizers/associacio-ultim-vals.

El projecte Nilak ha format part del Pla d’impuls del circ 2019/21 de la Generalitat de Catalunya, ha guanyat el Premi Lluís Carulla 2020 i el Serra d’or 2021 en Arts escèniques. Està concebut com un espai escènic itinerant, que funciona com a teatre, utilitzant el seu caràcter nòmada per descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles en l’epicentre de les arts escèniques contemporànies.

És, doncs, un model que permet arribar a qualsevol població i construir un teatre amb les condicions tècniques necessàries per a la representació d’una peça. D’aquesta manera, s’ofereix a les institucions locals la possibilitat de tenir un espai on poder programar i per altra banda posa a disposició de la població un espai on poder gaudir de les arts escèniques.