Més de 2.000 participants i 53 expositors donen suport a la primera edició en format virtual i en horari lectiu de Ciència al Carrer

28/05/2021
L' Institut d’Estudis Ilerdencs ha col·laborat en l’organització de la cita juntament amb l’Ajuntament de Lleida i sota la coordinació del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià i del Departament d’Educació.


La fira de divulgació científica Ciència al Carrer ha celebrat avui la seva 14a edició, marcada pel format virtual i pel fet d’haver-se celebrat excepcionalment en divendres en horari lectiu.

Després de 14 anys de trajectòria, i malgrat l’aturada de l’any passat, Lleida ha consolidat la seva capitalitat de la ciència divulgativa, adreçada a un públic familiar i a la ciutadania en general. Ho ha fet mitjançant aquest fira que es coordina des del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià i del Departament d’Educació, organitzada conjuntament amb la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La no presencialitat d’enguany no ha estat impediment perquè més de 2.000 joves (2.200 concretament) s’hagin inscrit a visitar la mostra que ha comptat amb 53 expositors. El format virtual ha facilitat, a més, que hi hagin pogut participar centres i poblacions allunyades de la capital del Segrià, com és el cas de les escoles de Bossòst o de Les.

Entre els expositors, hi han figurat com a protagonistes els centres educatius i els mateixos estudiants de totes les edats, que han mostrat i justificat els seus experiments i projectes científics. A més, hi ha estat convidats experts divulgadors, entitats i empreses que tenen la ciència com a missatge.

En la present edició, un grup de centres ha participat amb l’exposició de projectes de treball dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de la ciència, la tecnologia i les matemàtiques.

Tot i que la fira s’ha celebrat aquest divendres, ahir va tenir lloc una conferència inaugural impartida pel professor Anicet Cosialls, reconegut divulgador de Lleida i membre de la Secció de Ciències de l’IEI, amb el títol ‘La ciència dels viatges espacials’, que es va poder seguir al web de l’esdeveniment (www.cienciaalcarrer.com). Així mateix, el CaixaForum Lleida es va oferir prèviament visites gratuïtes a l’exposició ‘Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna’.

Ciència al Carrer és una fira en la qual divulgadors de la ciència, empreses, docents i alumnat de tots els nivells mostren experiments de totes les disciplines científiques. Vol despertar la curiositat pels fenòmens naturals i fomentar la inquietud per la recerca i l’esperit crític a través d’exhibicions i demostracions de base científica.

Com ha quedat dit, enguany Ciència al Carrer s’ha celebrat en divendres i en horari lectiu, quan habitualment tenia lloc en dissabte, un canvi que obeeix a les mesures i protocols anti-Covid, que han aconsellat optar pel format virtual.

Us recordem algunes de les dades més significatives de la present edició de Ciència al Carrer, unes dades que ja us vam facilitat ahir en la prèvia.

La fira en xifres 
·         53 expositors.

·         22 centres educatius amb mostres de ciència en general.

·         18 centres educatius amb mostres de treballs d’ODS a través de les STEAM.

·         8 divulgadors.

·         6 entitats/empreses.

·         2.200 inscrits.

·         Nombre indeterminat de visitants (obert a tota els públics).

Novetats edició 2021
·         Format virtual.

·         Treballs d’ODS a través de les STEAM.

·         Participació de centres de: Anglesola, Maldà, Bossòst, El Palau d’Anglesola, Almenar, Tàrrega, Mollerussa, Alfarràs, Les, Ivars d’Urgell, Balaguer, Alpicat, Torrefarrera i Lleida.