Pau Casals i l’Associació Obrera de Concerts, protagonistes d’un diàleg amb música a l’Institut d’Estudis Ilerdencs

08/06/2021
Tona Montserrat, Pepe Reche i Jordi Pardo han glossat la tasca d’aquesta societat creada per Casals amb la finalitat d’acostar la música culta a les classes treballadores, mentre que Teresa Valls ha ofert una actuació.

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts el ‘Diàleg amb música: Pau Casals i l’Associació Obrera de Concerts’. L’acte s’ha pogut seguir de manera presencial i també en format virtual pel canal culturaiei.cat i per canal d’streaming de Lleida TV. A més, Lleida Televisió l’oferirà en diferit tant dissabte com diumenge vinents a les 13.00 hores.

Organitzat conjuntament per la Fundació Pau Casals, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida, al diàleg hi han participat Tona Montserrat, historiadora i professora de música; Pepe Reche, intèrpret i musicòleg; i Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals, actuant com a moderadora Mariví Chacón, periodista de Lleida Televisió. A més, s’ha comptat amb l’aportació musical de Teresa Valls, primer violoncel.

Cal recordar que l'Associació Obrera de Concerts va ser una societat musical fundada el 1926 a iniciativa de Pau Casals, juntament amb dirigents de l'Ateneu Politècnic de Barcelona, que tenia per objectiu apropar la música culta a les classes treballadores sense recursos. L'instrument bàsic van ser els concerts oferts per l'Orquestra Pau Casals, que el mateix músic havia fundat el 1920. L’Associació va oferir obres importants amb intèrprets de qualitat en locals de pobles i barris d'arreu del país fins que, l’any 1939, va ser dissolta arran del final de la Guerra Civil