Trasllat del fons fotogràfic de Joan Bellmunt a l’IEI per inventariar-lo i tancar la donació

24/09/2020

L’etnògraf ha cedit un material que es calcula que pot incloure 10.000 diapositives i 7.000 negatius amb la seva còpia en paper realitzades entre els anys 1967 i 2010

El fons fotogràfic de l’etnògraf i escriptor Joan Bellmunt ha estat traslladat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs per tal d’efectuar els treballs necessaris per inventariar-lo i poder signar, així, la donació en ple dret a favor de l’IEI.

Cal recordar que, el passat 18 de febrer, Joan Bellmunt va fer oferiment a l’IEI de la donació i cessió dels drets del seu fons fotogràfic. Després d’una visita dels tècnics de la Secció d’Audiovisuals de l’IEI, es va emetre un informe favorable a la seva acceptació, que ara s’ha executat, de manera que tot el material ha estat traslladat a les dependències que l’IEI té a la Caparrella per tal d’elaborar un inventari exhaustiu i poder signar la donació en ple dret a favor de l’IEI. Es calcula que poden haver-hi més de 10.000 diapositives i uns 7.000 negatius amb la seva còpia en paper realitzades entre els anys 1967 i 2010.

Joan Bellmunt és un reconegut etnògraf català gran coneixedor de la cultura, de les tradicions, dels costums i de la geografia de la província de Lleida que, al llarg de més de 30 anys, s’ha dedicat a l’estudi del viure quotidià dels nostres avantpassats. 

Les imatges d’aquest fons foren realitzades per dur a terme el seu treball etnogràfic, que ha tingut com a resultat la publicació d’un centenar d’obres diverses al llarg dels anys, entre les que destaquen els 34 volums de la col·lecció ‘Fets, Costums i Llegendes de les 13 comarques de Lleida’, els 11 volums de la col·lecció ‘Devocions Marianes populars’, i el llibre ‘Viles, pobles, ciutats i llogarrets de les terres de Lleida’, entre molts d’altres.

El fons es troba en molt bon estat de conservació i les imatges estan ben documentades per part de l’autor, ja sigui amb anotacions al marquet de les diapositives, a les carpetes on es conserven els negatius o als àlbums dels positius en paper. Tot i això, és especialment rellevant poder comptar amb l’ajuda del mateix autor de les imatges per dur a terme la seva descripció, un fet, aquest, no massa habitual ja que, molt sovint, són els hereus els que fan donació dels fons fotogràfics.