Una exposició del Batxillerat Artístic del Màrius Torres convida a reflexionar sobre la mimesi dels humans amb l’entorn

16/06/2023
La mostra ‘Philliidae’, que es podrà veure a l’Espai iX fins al 16 de juliol, recull peces realitzades per l’alumnat de Projectes Artístics

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest divendres l’exposició ‘Philliidae’, una mostra que recull peces realitzades per l'alumnat de Projectes Artístics del 1r de Batxillerat artístic de l'Institut Màrius Torres de Lleida. L’exposició, subtitulada ‘És possible mimetitzar-nos amb la natura?’, es podrà veure a l’Espai iX fins al 16 de juliol.

Els Phylliidae són insectes coneguts com a ‘insectes fulla’ que habiten en boscos tropicals i subtropicals de tot el món. Amb els seus cossos plans, les potes estilitzades i les delicades ales, aquests éssers semblen haver estat esculpits per la natura per convertir-se en una extensió de les fulles dels arbres, com a criatures completament integrades amb el paisatge.

La trobada de l’alumnat de Batxillerat Artístic del Màrius amb els Philliidae va ser mitjançant l'antic Gabinet d'Història Natural de l’Institut. Aquest gabinet conté una àmplia varietat de vitrines repletes d'animals dissecats, llavors, fòssils i roques. Com a curiositat, en aquest museu s'hi trobaven originalment un ornitorinc i una foca, que encara no se sap si pertanyia a l'extinta Monje del Mediterrani (Monachus Monachus).

‘Philliidae’ pren, doncs, com a punt de partida la idea de la mimesi, aquesta notòria capacitat d'aquests animalons, però es planteja des de la perspectiva humana. Ens fa reflexionar sobre com ens integrem en el món que ens envolta, amb les plantes, els animals i altres espècies. I, en última instància, ens impulsa a qüestionar-nos i buscar formes de millorar la nostra relació amb l'entorn, convertint-nos en participants actius en aquesta nova mimesi amb el paisatge i la terra que compartim.