OPORTUNITATS DESPRÉS DEL CORONAVIRUS

27/08/2020
Passat el temps de confinament estricte i mentre suportem altres restriccions a la mobilitat, i seguim pautes imposades sobre les formes i maneres en què desenvolupem les relacions socials, també ens queda una mica de temps per pensar en els canvis que poden derivar-se de l’aparició del coronavirus, també conegut com a COVID-19 en la nostra societat.

Tots estem segurs que ja res serà igual; que des d’ara tindrem menys contacte personal, i que ens parlarem des de la distància, com anys enrere ho feien els pagesos mentre regaven l’hort, llauraven les respectives parcel·les o recollien els fruits dels arbres.

Però la contemplació dels canvis de formes i de relacions socials no ens ha d’entristir pas, i tampoc no ens ha de portar a pensar que qualsevol temps passat ha estat millor. Ans al contrari, hem de pensar que el més extraordinari encara està per vindre, i que nosaltres hem de conquerir-lo. Hem d’actuar convençuts que ens correspon a nosaltres estructurar, organitzar i endegar aquest nou temps d’activitat i de relacions socials.

I un dels aspectes on, sens dubte, incidirà aquesta nova forma de relacions socials serà en la distribució de les àrees urbanes de la població. Amb el confinament forçós de les persones als domicilis, i gràcies a l’aplicació de les noves tecnologies de la comunicació i de la informació —les famoses TICs—, ens hem adonat que també es poden fer les feines sense estar tota la jornada assegut a la mateix cadira, davant de la mateixa taula i rodejat d’idèntiques persones.

S’ha obert una nova finestra al teletreball o treball a distància, desenvolupat amb un important marge d’autonomia organitzativa, dins del marc obligacional, i l’assoliment dels objectius establerts prèviament, malgrat que, encara, falta que els poders públics estableixin normes clares per a l’establiment de les relacions laborals en forma de treball no presencial.

Però una vegada encetada la via del teletreball, també hem pogut comprovar com s’obrien les portes de moltes cases de pobles que, fins ara, només s’havien vist com es tancaven.

Amb les noves formes del treball a distància, també tenim l’oportunitat de recuperar població de pobles i d’altres nuclis urbans menors; i, amb la tornada de la gent, la recuperació de serveis, com les comunicacions telemàtiques, les botigues d’aliments, els professionals de serveis a les persones —perruquers/eres, llibreters, quiosquers de premsa, paletes, llauners, electricistes, pintors, i un llarg etc.— i les activitats esportives i de lleure —tenim molts camps de futbol i moltes pistes de bàsquet per recuperar.

Les noves maneres de relació i la consolidació del teletreball s’han de veure com una oportunitat —no diguem pas, la darrera—, per reconquerir el batec de la vida en els pobles que, fins fa poc temps, han vist com marxava la gent i es tancava la porta de casa.

Ara tots hem de fer possible que les portes reobertes no es tanquin mai més.

Dr. Josep Corbella i Duc,

advocat