LA COVID-19 I EL SECTOR AGROALIMENTARI

19/06/2020
La pandèmia de la Covid-19 ha suposat un gran sotrac per a tota la societat, en general, i per a les persones, en particular; amb efectes molt negatius en diferents aspectes, com ara la salut, la mobilitat, l’ocupació laboral, el comerç, etc.  Ara bé, també n’ha posat en valor molts d’altres, dels quals en destaca, per damunt de tots ells, la conscienciació i la importància que tots hem donat al fet de tenir un bon sistema sanitari, amb unes adequades estructures i un personal per fer-hi front.

Però, hem de recordar també, i posar en evidència, la importància d’haver tingut en el país un sector agroalimentari que ha seguit funcionant tot el temps de la pandèmia, i que ha estat capaç de subministrar aliments cada dia per tal que l’alimentació a les llars i a les col·lectivitats estigués assegurada, en quantitat, qualitat i seguretat alimentària.

Mereixen els nostres elogis tots aquells professionals sanitaris que han dedicat temps, esforç i coneixements per tractar els malalts afectats, però també hi hauríem d’incloure els pagesos, ramaders i pescadors que han seguit produint hortalisses, fruites, olis, carns, peix, etc. Tampoc no hem d’oblidar el personal de la indústria alimentària i de les botigues de queviures, que han estat capaços de seguir elaborant els diversos aliments i fer-ne la seva distribució perquè els consumidors els puguin adquirir en els diferents punts de venda. Tota la cadena alimentària —producció, transport i distribució— ha demostrat que és un sector essencial per a un país en situacions de crisi com la que hem tingut, i que possiblement tornarem a tenir en el futur.

D’aquesta experiència seria bo que en sortís una major conscienciació de part de tota la població, preferentment la més urbana, envers el sector agroalimentari i les persones que hi treballen. És hora ja que es canviïn algunes apreciacions freqüents sobre aquest àmbit i  les seves persones, les quals, en moltes ocasions, pateixen una injusta desconsideració, i, a vegades, inclús una clara indiferència política i social dels seus problemes. Si econòmicament aquestes àrees agroalimentàries han estat sempre caracteritzades com a “primàries”, ara han demostrat ser “essencials” per a la vida de tothom. No ho oblidem mai, ara i en el futur.

Jordi Graell Sarlé