L’IEI mostra el compromís amb la tradició i l’essència de poble en la seva instal·lació en motiu de la diada de Sant Jordi  

16/04/2024

El muntatge ‘Intentareu refer l’espill romput’ deu el seu nom a un vers de Vicent Andrés Estellés i proposa un joc de mirades en què el públic és el protagonista

Joan Talarn destaca que Sant Jordi és “una festa única i singular”, però precisa que “singularitat no significa exclusió” i que “la identitat no està renyida amb la diversitat”

 

Vicent Andrés Estellés és el protagonista del muntatge que, en motiu de la diada de Sant Jordi, l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha instal·lat al Pati de l’edifici, on es podrà veure fins al 12 de maig vinent.

L’acte inaugural d’aquesta proposta ha estat presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha estat acompanyat per la vicepresidenta quarta de la Diputació, Rosa Pujol, i per la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, a més dels diputats Jordi Verdú i Fermí Masot, i del director de l’IEI, Andreu Vàzquez.

En el seu parlament, Joan Talarn ha destacat com, un any més, doncs, l’Institut d’Estudis Ilerdencs ofereix un muntatge per compartir la diada de Sant Jordi amb tota la ciutadania. Enguany, la proposta escollida du per nom ‘Intentareu refer l’espill romput’ i se centra en la figura del poeta Vicent Andrés Estellés, del qual aquest 2024 se’n celebra el centenari del seu naixement, amb la qual cosa ha estat declarat Any Estellés.

Segons ha explicat Estefania Rufach, la instal·lació ‘Intentareu refer l’espill romput’ deu el seu nom a un vers del poeta valencià i juga amb la idea del reflex i del mirall. Així, prenent la rosa i el drac com a icones de la diada de Sant Jordi, el muntatge proposa un joc de mirades en el què el públic interactua i és, de fet, el protagonista, ja que es tracta d’un mirall suspès sobre la imatge en gran format d’una rosa, on el públic pot emmirallar-s’hi des d’una perspectiva sorprenent. Uns monitors amb imatges d’ulls de drac reforça aquesta idea del mirar i ser mirat. “En la instal·lació de Sant Jordi d’aquest any agafem la referència del poeta del poble per mostrar el compromís amb la tradició, amb allò que, com defineix Estellés, ens converteix en el que som: poble”, ha acabat Estefania Rufach.

En aquesta mateixa línia, Joan Talarn ha apuntat que “fem poble quan som capaços de mantenir més viva que mai una festa única, una tradició cívica tant com cultural, una diada que ens marca com a poble singular i que hem convertit en una data de reconeixement internacional del llibre i la literatura”. El president de la Diputació ha remarcat que “la singularitat no significa exclusió”, i que “la identitat no està renyida amb la diversitat, sinó que tal i com ens acaba proposant Vicent Andrés Estellés, la nostra imatge la conformem des de la suma d’identitats que abans formaven part d’un altre mirall diferent”. Talarn ha acabat animant la ciutadania a gaudir durant aquests dies “dels llibres, de la literatura i del pati de l’IEI, la institució lleidatana que fa de la cultura i la llengua la nostra senya d’identitat”.