L’IEI presenta la primera exposició monogràfica dedicada al fotògraf lleidatà Josep Gómez Vidal, figura cabdal del fotoperiodisme de Ponent

12/11/2020

La mostra es podrà veure a la Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs fins al 7 de febre del 2021 i recull una selecció d’imatges representatives del seu treball entre els anys 1950 i 1968

El seu arxiu, de més de 700.000 fotos, va ser donat pel seu fill a l’IEI l’any 2018, i actualment es troba en procés d’inventari i catalogació per Servei d’Audiovisuals de la casa

Sota el títol ‘Gómez Vidal. Repòrter’, l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha presentat aquest dijous la primera exposició monogràfica dedicada al fotògraf lleidatà Josep Gómez Vidal (La Pobla de Segur, 1921-Lleida, 2005), una figura cabdal en la història del fotoperiodisme a les terres de Ponent.

La mostra, que es podrà visitar a la Zona Zero de l’IEI fins al proper 7 de febrer de 2021, recull una selecció de fotografies pertanyents al seu arxiu de negatius que configuren un compendi representatiu del millor treball fotoperiodístic de Gómez Vidal realitzat entre els anys 1950 i 1968, època en què es va consolidar professionalment com a fotoperiodista. Totes les fotografies de la mostra foren publicades en el seu moment tant en la premsa diària -bàsicament al diari ‘La Mañana’, encara que també n’hi ha que es van difondre en periòdics d’àmbit estatal com ‘La Vanguardia’-, com en revistes d’informació i actualitat local, com ara ‘Labor’ i ‘Acento’, de les quals Gómez Vidal n’era el fotògraf titular.

De formació autodidacta, Gómez Vidal va iniciar la seva trajectòria l’any 1945 com a col·laborador gràfic d’esports a ‘La Mañana’, llavors l’únic rotatiu de la província. Poc després, a principis dels anys 50, decideix professionalitzar-se i ràpidament es consolida com el reporter gràfic del diari, punt de partida d’una dilatada relació professional amb el mitjà que es va allargar fins al 1985 i que va compartir amb el seu fill Jordi des de finals dels anys 60. Aquesta vinculació amb el periòdic va erigir Gómez Vidal en un fotògraf hegemònic en el context de la premsa lleidatana de la segona meitat de segle XX, així com en el notari gràfic de tota classe i dimensió d’esdeveniments històrics, socials, culturals i esportius del territori. A banda del seu treball com a fotoperiodista professional, es va dedicar també al reportatge social, la fotografia institucional o el negoci del revelat i venda de material fotogràfic en una coneguda botiga del carrer Major.

El seu arxiu, més de 700.000 imatges que abracen des de la postguerra fins als inicis de la democràcia, es troba avui en dia a cura del Servei d’Audiovisuals de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, després que l’octubre del 2018 es formalitzés la seva donació per part del seu fill, Jordi Gómez Payà. El fons, format majoritàriament per negatius de 35 mm, encara que també inclou negatius de format mitjà, positius originals i pel·lícules, es troba actualment en procés d’inventari i catalogació.

L’exposició, comissariada per Josep Ignasi Rodríguez Duque i Oriol Bosch Bausà, també inclou un petit apartat dedicat a la breu però interessant obra cinematogràfica de Gómez Vidal, realitzada paral·lelament a la seva trajectòria com a reporter gràfic i que testimonia esdeveniments o temes d’actualitat que el fotògraf havia copsat també amb la seva càmera fotogràfica.