L’Institut d’Estudis Ilerdencs celebrarà al mes de setembre un congrés sobre els litigis al voltant del patrimoni artístic

13/04/2021
L’historiador de l’art Alberto Velasco, conservador del Museu de Lleida del 2007 al 2019, és al capdavant de la direcció científica de l’esdeveniment, que aplegarà especialistes de tot el país durant dos jornades.

L’objectiu és aprofundir en les dimensions històriques i legals dels conflictes, així com en les conseqüències judicials, els components polítics i els aspectes identitaris, així com en els pressupòsits ètics i tècnics i que culmini en un llibre.

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la presentació del congrés ‘Conflictes, reclamacions i restitucions. Enfrontaments pel patrimoni’, que se celebrarà el 17 i el 18 de setembre vinents. L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, i de l'historiador Albert Velasco, a més de la presència del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

En la seva intervenció, Rufach ha agraït al Departament d’Arts i Patrimoni de l’IEI la seva implicació en l’organització d’aquest congrés. Així, Rufach ha recordat que el títol d’aquestes jornades –‘Conflictes, reclamacions i restitucions. Enfrontaments pel patrimoni’–, “ens porta a tots al Museu de Lleida i al robatori de les seves obres d’art”, del qual se’n parlarà en una de les sessions. La vicepresidenta també ha volgut agrair a Albert Velasco el fet de “portar aquest congrés a Lleida i ser la veu del patrimoni lleidatà i català”.

Per la seva part, Velasco ha explicat que es tracta d’una activitat acadèmica i amb projecció científica que vol culminar amb “una publicació on es recullin els textos de les ponències i així puguem aportar el nostre gra de sorra al coneixement d’aquest fenomen”. Un llibre, que igual que les ponències, es vol que sigui en format digital per arribar a més gent.

Organitzat pel Departament d’Arts i Patrimoni de l’Institut d’Estudis Ilerdencs sota la direcció científica d’Alberto Velasco, el congrés té l’objectiu de reflexionar sobre els litigis al voltant del patrimoni artístic a partir de casos concrets que s’han donat a l’estat espanyol en els darrers anys, i pretén fer-ho aprofundint en les dimensions històriques i legals, les conseqüències judicials, els components polítics i els aspectes identitaris, així com en els pressupòsits ètics i tècnics. El congrés s’emetrà en format virtual via streaming pel canal culturaiei.cat.

Pel que fa al programa, les activitats s’iniciaran el divendres 17 de setembre amb la inauguració, que donarà pas a una jornada en que estan previstes les ponències Joaquim Nadal, de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Universitat de Girona (amb ‘La restitució patrimonial: reclamacions, models i superació de conflictes’); Arturo Colorado, de la Universidad Complutense de Madrid (‘Después de la guerra. El SDPAN y la restitución del patrimonio artístico’); Daniel Vallès, de la UAB (‘Restitució i reparació de propietats confiscades durant la Guerra Civil Espanyola’); Rafael Mateu de Ros, de Ramón y Cajal Abogados, SLP (‘La reclamación de obras de arte incautadas durante la Guerra Civil Española’); Carmen Aranegui, de la Universitat de València  (‘La reclamació de la dama d’Elx: iniciativa política i social’); Francesc Vilà, del Museu de Manresa (‘El cas del retaule de Salelles’); i Francisco Prado-Vilar, del Real Colegio Complutense, Harvard University (‘Francisco Franco, las esculturas del Pórtico de la Gloria y el Pazo de Meirás’).

El dissabte 18 serà el torn per a Jordi Vives, d’Enta Advocats (‘Litigis i reclamacions d’obres d’art a l’estat espanyol: anàlisi de casos i jurisprudència’); Alberto Velasco, de la UdL (‘Els litigis per l’art de la Franja i Sixena: qüestions patrimonials’); Raimon Graells, de la Universitat d’Alacant (‘El cas dels cascos celtibèrics d’Aranda de Moncayo i la seva restitució’); Carlos Andrés, de la Subdirección General de Protección del Patrimonio Histórico (‘El Ministerio de Cultura y las restituciones: modelo de actuación y operaciones internacionales’); i Santos M. Mateos, de la Universitat de Vic (‘Les darreres tecnologies i les restitucions virtuals’), que donarà pas al debat i la cloenda del congrés.

Albert Velasco és historiador de l’art, comissari i professor de la UdL i de la Universitat Oberta de Catalunya, a més de conseller de l’IEI. Especialista en art medieval i pintura gòtica catalana, va ser conservador del Museu de Lleida del 2007 al 2019 i està considerat com una de les veus més autoritzades al voltant del litigi sobre les obres d'art del monestir de Sixena.